Irena Pavlásková

Datum narození: 28. 1. 1960
Místo narození: Frýdek Místek
Profese: režisérka, scenáristka, producentka
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Režisérka a scenáristka Irena Pavlásková na sebe upozornila hned svým celovečerním debutem, psychologickým dramatem Čas sluhů, který byl ověnčen řadou cen.

Absolvovala dokumentární tvorbu na Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění v Praze. Poté Irena Pavlásková pracovala v Československé televizi, od roku 1987 jako pomocná režisérka ve Filmovém studiu Barrandov.

IRENA PAVLÁSKOVÁ NA REFLEX.CZ

Coby režisérka a scenáristka Irena Pavlásková na filmovém plátně debutovala psychologickým dramatem Čas sluhů (1989) s Ivanou Chýlkovou a Karlem Rodenem v hlavních rolích. Snímek získal mj. Zvláštní cenou v Cannes, Grand Prix za debut na MFF v Montrealu či Cenu kritiky na MFF v Moskvě.

Dále následovalo dramatické podobenství Corpus delicti (1991). Na úspěšný Čas sluhů Irena Pavlásková navázala dramatem Čas dluhů (1998). Mrazivá komedii Zemský ráj to napohled (2009) vynesla Vilmě Cibulkové cenu pro nejlepší herečku na festivalu v Moskvě.

Příběh Ireny Pavláskové Fotograf (2015) byl nominován na osm Českých lvů, ani jednoho si však nevybojoval. Na jeho scénáři se podílel Jan Saudek.

Do hlavních rolí historického dramatu Pražské orgie (2019) zasazeného do komunistické Prahy roku 1976, v němž hlavní hrdina, fiktivní americký spisovatel, pátrá po zapomenutém židovském autorovi, Irena Pavlásková obsadila Kanaďana Jonase Chernicka a Rusku Ksenii Rappaport.

Kromě celovečerních snímků má Irena Pavlásková na svém kontě také podíl na seriálu Nadměrné maličkosti, několik dokumentů, TV pořadů, hudebních klipů i reklam. Sama si zahrála např. v Obecné škole Jana a Zdeňka Svěrákových nebo ve svých dokumentech.

O IRENĚ PAVLÁSKOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Režisérka, scenáristka a producentka Irena Pavlásková má syna Davida.

 

Další Filmaři

zobrazit profil Oldřich Lipský
Oldřich Lipský
zobrazit profil Olga Menzelová-Kelymanová
Olga Menzelová-Kelymanová
zobrazit profil Andrea Sedláčková
Andrea Sedláčková
zobrazit profil Danny Moder
Danny Moder
zobrazit profil Martin Horský
Martin Horský
zobrazit profil Petr Pýcha
Petr Pýcha
zobrazit profil Zdeněk Troška
Zdeněk Troška