Juraj Jakubisko

Datum narození: 30. 4. 1938
Datum úmrtí: 24. 2. 2023
Přezdívka: Juro
Místo narození: Kojšov
Profese: režisér, scenárista, kameraman
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Juraj Jakubisko, slavný slovenský filmař, jehož manželkou se stala herečka Deana, byl veden ve svazcích StB pod krycím jménem Juro.

Debutoval již v 60. letech 20. století tragikomedií Kristova léta. Juraj Jakubisko režíroval přes dvě desítky filmů. Jeho snímky se vyznačují velmi osobitou poetikou, bizarností a podivuhodnou hravostí.

JURAJ JAKUBISKO S ŽENOU PŘIŠLI O VILU ZA MILIONY

Juraj Jakubisko obviněn kvůli StB

Od roku 1993 Juraj Jakubisko vžil v Praze. Mnoho lidí mu ale vyčítalo, že se za léta života v české metropoli nedokázal nebo nechtěl naučit česky. V jeho tvorbě ho to ale nijak nelimiloval. To dokazují filmy Ne jasná zpráva o konci světa či Post coitum.

Ani Juraj Jakubisko, podobně jako řada dalších známých oosobností, se nevyhnul závažnému obvinění z dřívější spolupráce s StB, která vyšla najevo po uveřejnění seznamu spolupracovníků, kde byl veden pod krycím jménem Juro.

Jakubisko měl poměr se Schoberovou

V roce 2012 Juraj Jakubisko absolvoval v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) transplantaci srdce. V sedmdesáti čtyřech letech se tak stal zřejmě nejstarším pacientem, jemuž byl v Česku tento zákrok proveden.

Juraj Jakubisko dostal Cenu Trebbia za celoživotní dílo.

O JURAJI JAKUBISKOVI ČTĚTE ZDE>>

Manželkou Juraje Jakubiska se stala herečka a filmová producentka Deana Horváthová Jakubisková, s níž měl syna Jorika

Režisér měl poměr s atraktivní herečkou Olgou Schoberovou.

Filmař Juraj Jakubisko zemřel 24. února 2023. Bylo mu 84 let.

 

 

Články o celebritě

Zemřeli 2023: Odešel kníže i hvězda komedie století! Zemřeli 2023: Odešel kníže i hvězda komedie století!  Zanechali po sobě spoustu dobré práce. Ať už to byl diplomat a šlechtic tělem i duší Karel Schwarze... číst článek
Režisér Zdeněk Troška: Proč odmítá návrat k filmu? Režisér Zdeněk Troška: Proč odmítá návrat k filmu? Před časem pověsil režisérskou kariéru na hřebík s tím, že už toho natočil dost. Kamarádi a kolegové... číst článek
Dcera Jakubiska rok po jeho smrti: Tátovi nemůžu na hrob! Překvapivá slova o urně a Deaně Dcera Jakubiska rok po jeho smrti: Tátovi nemůžu na hrob! Překvapivá slova o urně a Deaně Do českých kin ve středu 6. prosince vplul poslední film režiséra Juraje Jakubiska (†84) Perinbaba 2... číst článek

Další Filmaři

zobrazit profil Jaroslav Sauer
Jaroslav Sauer
zobrazit profil Viktor Tauš
Viktor Tauš
zobrazit profil Karin Babinská
Karin Babinská
zobrazit profil Gustav Oplustil
Gustav Oplustil
zobrazit profil Jakub Medvecký
Jakub Medvecký
zobrazit profil Stanley Tucci
Stanley Tucci
zobrazit profil Zdeněk Zelenka
Zdeněk Zelenka