Taťjana Medvecká

Taťjana Medvecká

Datum narození: 10. 11. 1953
Místo narození: Praha
Profese: herečka, dabérka
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Taťjana Medvecká, dvojnásobná držitelka Ceny Thálie, zazářila ve vedlejší roli v dramatu Dům, za niž dostala Českého lva.

Od dětství recitovala a věnovala se baletu, navštěvovala také literárně dramatický kroužek na Lidové škole umění, její cesta ke studiu herectví byla tedy jasnou volbou. DAMU Taťjana Medvecká absolvovala v roce 1975 a tentýž rok se stala součástí Činohry Národního divadla.

Thálii má za Alžbětu a za Antonii

Ve své divadelní kariéře se Taťjana Medvecká stala dvojnásobnou držitelkou Ceny Thálie v kategorii Nejlepší česká činoherní herečka. V roce 2000 za výkon v roli Alžběty v Schillerově Marii Stuartovně a 2002 za výkon v roli Antonie Nikolajevny v Nilinově hře Poprvé vdaná.

Ve filmu na sebe Taťjana Medvecká poprvé upozornila ve snímku Oldřicha Lipského Marečku, podejte mi pero! (1976). Tam si zahrála po boku Jiřího Schmitzera. Dále se objevila třeba ve velkofilmu Juraje Jakubiska Bathory (2008). Nejvíce na sebe strhla pozornost snímkem Dům (2011), který jí vynesl Českého lva v kategorii Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli. Zahrála si v i řadě seriálů.

Medvecká dostala cenu za dabing

Pro svůj zajímavý hlas se Taťjana Medvecká stala vyhledávanou dabérkou. Podílela se na desítkách filmů. Jejím hlasem na české diváky promlouvá především americká herečka Susan Sarandon. V roce 1997 ji byla za dabing udělena Cena Františka Filipovského.

Během studií na DAMU se Taťjana Medvecká seznámila se svým budoucím manželem, scenáristou, dramaturgem a pedagogem na FAMU Jiřím Dufkem, jemuž porodila dvě dcery.    

 

Články o celebritě

Zlata Adamovská a Táňa Medvecká: Jak vyjednávají o platu? Zlata Adamovská a Táňa Medvecká: Jak vyjednávají o platu? V seriálu Vytoč mého agenta si díky zásahu manažera konkurují, ve skutečnosti se skoro nepotkaly. Je... číst článek
Pořádná závislost Taťjany Medvecké: Nedokáže přestat! Pořádná závislost Taťjany Medvecké: Nedokáže přestat! Asi by to nikdo nečekal, ale čerstvě sedmdesátiletá Taťjana Medvecká každý den visí na internetu. „J... číst článek
Premiéra Návštěvy na zabití: Závislá Medvecká a slavní s mladšími kopiemi! Premiéra Návštěvy na zabití: Závislá Medvecká a slavní s mladšími kopiemi! Asi by to nikdo nečekal, ale čerstvě sedmdesátiletá Taťjana Medvecká každý den visí na internetu. „J... číst článek

Další Herci

zobrazit profil David Matásek
David Matásek
zobrazit profil Kateřina Lojdová
Kateřina Lojdová
zobrazit profil Ivana Andrlová
Ivana Andrlová
zobrazit profil Martina Babišová
Martina Babišová
zobrazit profil Nina Jiránková
Nina Jiránková
zobrazit profil Veronika Macková
Veronika Macková
zobrazit profil Ivana Uhlířová
Ivana Uhlířová
zobrazit profil Carice van Houten
Carice van Houten