Taťjana Medvecká

Taťjana Medvecká

Datum narození: 10. 11. 1953
Místo narození: Praha
Profese: herečka, dabérka
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Taťjana Medvecká, dvojnásobná držitelka Ceny Thálie, zazářila ve vedlejší roli v dramatu Dům, za niž dostala Českého lva.

Od dětství recitovala a věnovala se baletu, navštěvovala také literárně dramatický kroužek na Lidové škole umění, její cesta ke studiu herectví byla tedy jasnou volbou. DAMU Taťjana Medvecká absolvovala v roce 1975 a tentýž rok se stala součástí Činohry Národního divadla.

Thálii má za Alžbětu a za Antonii

Ve své divadelní kariéře se Taťjana Medvecká stala dvojnásobnou držitelkou Ceny Thálie v kategorii Nejlepší česká činoherní herečka. V roce 2000 za výkon v roli Alžběty v Schillerově Marii Stuartovně a 2002 za výkon v roli Antonie Nikolajevny v Nilinově hře Poprvé vdaná.

Ve filmu na sebe Taťjana Medvecká poprvé upozornila ve snímku Oldřicha Lipského Marečku, podejte mi pero! (1976). Tam si zahrála po boku Jiřího Schmitzera. Dále se objevila třeba ve velkofilmu Juraje Jakubiska Bathory (2008). Nejvíce na sebe strhla pozornost snímkem Dům (2011), který jí vynesl Českého lva v kategorii Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli. Zahrála si v i řadě seriálů.

Medvecká dostala cenu za dabing

Pro svůj zajímavý hlas se Taťjana Medvecká stala vyhledávanou dabérkou. Podílela se na desítkách filmů. Jejím hlasem na české diváky promlouvá především americká herečka Susan Sarandon. V roce 1997 ji byla za dabing udělena Cena Františka Filipovského.

Během studií na DAMU se Taťjana Medvecká seznámila se svým budoucím manželem, scenáristou, dramaturgem a pedagogem na FAMU Jiřím Dufkem, jemuž porodila dvě dcery.    

 

Články o celebritě

Taťjana Medvecká: Můj ty bože, to bylo peklo zaživa! Jsem osel Taťjana Medvecká: Můj ty bože, to bylo peklo zaživa! Jsem osel „Jednou jsem se omylem ocitla na Ibize. Můj ty bože, to bylo peklo zaživa!" přiznala dovolenkový pře... číst článek
Janžurová s dcerou na kordy? Se Sabinou točit nebudu Janžurová s dcerou na kordy? Se Sabinou točit nebudu Když známé tváře dostanou možnost zahrát si samy sebe, je to pro někoho vítané zpestření, pro jiného... číst článek
ONLINE: Poslední rozloučení s Janou Hlaváčovou (†85): Národní divadlo plné hvězd ONLINE: Poslední rozloučení s Janou Hlaváčovou (†85): Národní divadlo plné hvězd V Národním divadle se dnes blízcí i široká veřejnost naposledy rozloučili s herečkou Janou Hlaváčovo... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Neil Maskell
Neil Maskell
zobrazit profil Julianne Moore
Julianne Moore
zobrazit profil Ivan Franěk
Ivan Franěk
zobrazit profil Vladimír Brabec
Vladimír Brabec
zobrazit profil Cillian Murphy
Cillian Murphy
zobrazit profil Luděk Sobota
Luděk Sobota
zobrazit profil Viktor Preiss
Viktor Preiss
zobrazit profil Ed O´Neill
Ed O´Neill