Lucie Juřičková

Lucie Juřičková

Datum narození: 25. 5. 1965
Místo narození: Plzeň
Profese: herečka, dabérka
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Lucie Juřičková se do paměti seriálových nadšencům vryla díky seriálu Ulice. Svůj hlas propůjčila Carrie Bradshaw ze Sexu ve městě.

Oba rodiče Lucie Juřičkové hráli divadlo. Maminka zpívala v operetě v Plzni, otec jezdil s Vesnickým divadlem, později působil jako redaktor a režisér v rozhlase. V roce 1971 byl jako odpůrce komunistického režimu uvězněn. Lucie Juřičková ještě před absolutoriem na Státní konzervatoři v Praze hostovala v Divadle Jiřího Wolkera. V letech 1990 až 1992 působila v angažmá v Divadle J. K. Tyla v Plzni.

Lucie Juřičková jako Alžběta

Od roku 1992 byla Lucie Juřičková členkou Divadle na Vinohradech, kde ztvárnila řadu rolí - Alžbětu v Marii Stuartovně, hlavní role v Transitu či v Krásce z Leenane. Velké a významné role měla také v inscenacích Povídky z Vídeňského lesa, Poprask na laguně, Kočičí hra, Krejčovský salon. Hostovala v Divadle Na Jezerce, Hudebním divadle Karlín, v Divadle v Řeznické.

V sezoně 2015/2016 se Lucie Juřičková stala členkou souboru Činohry Národního divadla. Ve Stavovském divadle si zahrála v Audienci u královny či v Modrém ptákovi. Na Nové scéně ji diváci mohli vidět v autorské inscenaci Jiřího Havelky Experiment myší ráj. V Národním divadle dostala role v Strakonickém dudákovi a v dramatizaci románu Jane Austenové Pýcha a předsudek.

V Ulici je Juřičková ředitelkou školy

Na filmovém plátně se Lucie Juřičková objevila v roce 1983 v komedii Otakara Fuky Samorost, v němž hráli Veronika Žilková, Milan Lasica či Ivana Chýlková. Jednu z ústředních postav ztvárnila v televizním dramatu Kočár pro princeznu (1984). Hrála jak ve filmech (k známým patří komedie Dušana Kleina Jak básníci přicházejí o iluze), v televizních inscenacích (mj. Nám se to nemůže stát, Bludičky), tak v seriálech (Třetí patro, Četnické humoresky, Přízraky mezi námi, Ulice, Ententýky či Policie Modrava). Společně s Miroslavem Vladykou, Naďou Konvalinkovou a Svatoplukem Skopalem si zahrála v pohádce Jak chutná láska (2002).

Manžel i bratr Juřičkové jsou také herci 

Lucie Juřičková je vyhledávanou dabérkou. Svůj hlas propůjčila hollywoodským hvězdám, jakými jsou Sarah Jessiku Parker (Carrie Bradshaw ze Sexu ve městě), Marcia Crossovou (Melrose Place a Zoufalé manželekyMichelle Pfeiffer, Sharon Stone, Diane Keaton nebo Renée Zellweger.

Manželem Lucie Juřičkové se roku 2008 stal herec Martin Zahálka, s nímž má dva syny. S prvním mužem měla dceru Aničku, která po operaci komplikované srdeční vady ve čtrnácti měsících zemřela. Hereččin o pět let starší bratr Tomáš Juřička je také herec a dabér.

 

Další Herci

zobrazit profil Billie Lourd
Billie Lourd
zobrazit profil Vlastimil Harapes
Vlastimil Harapes
zobrazit profil Ray Stevenson
Ray Stevenson
zobrazit profil Petr Kotlár
Petr Kotlár
zobrazit profil Kaitlyn Dever
Kaitlyn Dever
zobrazit profil Ilona Svobodová
Ilona Svobodová
zobrazit profil Cyril Drozda
Cyril Drozda