Václav Matějka

Václav Matějka

Datum narození: 4. 7. 1937
Místo narození: Katovice
Profese: režisér, scenárista, spisovatel
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Režisér a scenárista Václav Matějka natočil řadu úspěšných filmů. Nejvíce jej proslavila erotická komedie Anděl s ďáblem v těle, na níž navázal jejím pokračováním.

Coby režisér celovečerního snímku Václav Matějka, absolvent pražské FAMU, debutoval psychologickým dramatem Nahota (1970) s Petrem Čepkem v hlavní roli. Snímek nemohl být do kin uveden kvůli Kristýně Hanzalové, Československé Miss 1969, jedné z klíčových postav, která před premiérou emigrovala.

VÁCLAV MATĚJKA - K JUBILEU KNIHA VZPOMÍNEK

Po několika dalších snímcích Václav Matějka zaujal erotickou komedií Anděl s ďáblem v těle (1983), do níž si pro ztvárnění klíčové úlohy zpěvačky vybral slovenskou herečku Zdenu Studenkovou. Postavu inspektora mravnostní policie režisér svěřil Karlu Heřmánkovi.

Na úspěch filmu Anděl s ďáblem v těle Václav Matějka navázal komedií Anděl svádí ďábla (1988).

Za drama Noc smaragdového měsíce (1994) Václav Matějka získal na Berlinale IFF nominaci na Zlatého medvěd za nejlepší film. Do hlavní role obsadil Radoslava Brzobohatého.

Kromě režie se Václav Matějka věnoval scenáristice (Hodina pravdy, Má láska s Jakubem, Uzavřený okruh nebo se podílel na scénáři krimi seriálu Detektiv Martin Tomsa), dokumentární tvorbě (Anděl se vrací), příležitostně i herectví (objevil se v sportovním dramatu Karla Smyczeka Proč?).

Václav Matějka je autorem úspěšných knih Anděl s ďáblem v těle aneb Velká dámská koalice, Jak miluje Anna Marie aneb Jak se v Čechách vaří pivo, Jak se hledá perla nebo Nahota.

Manželkou Václava Matějky je herečka Jana Gýrová.

 

Další Filmaři

zobrazit profil Olga Špátová
Olga Špátová
zobrazit profil Ivan Passer
Ivan Passer
zobrazit profil Jan Menšík
Jan Menšík
zobrazit profil Adam Sedlák
Adam Sedlák
zobrazit profil Zdeněk Zelenka
Zdeněk Zelenka
zobrazit profil Karel Janák
Karel Janák
zobrazit profil Michal Blaško
Michal Blaško