Jaroslav Kučera

Jaroslav Kučera

Datum narození: 6. 8. 1929
Datum úmrtí: 14. 1. 1991
Profese: kameraman
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Kameraman Jaroslav Kučera se stal jedním z nejproslulejších Čechů v oboru. Svým uměním přivedl do filmů experiment i poezii. Přes čočku své kamery vytvořil na desítky snímků.

Původně se chtěl kameraman Jaroslav Kučera věnovat malbě a sochaření. V roce 1953 ale absolvoval kameru na pražské FAMU. Čtyři roky se věnoval Československému armádnímu filmu. Do roku 1985 byl kameramanem na Barrandově.

Spolupracoval s česko-americkým režisérem Vojtěchem Jasným. Natočili spolu Touhu nebo Všechny dobré rodáky. Pravou rukou byl i Karlu Kachyňovi ve Smrti mouchy nebo v Malé mořské víle. S Věrou Chytilovou vytvořili kultovní Sedmikrásky a s Jurajem Herzem mysteriózní MorgianuV komedii Dědeček automobil od Alfréda Radoka si Jaroslav Kučera i zahrál. 

Za krimikomedii Adéla ještě nevečeřela od režiséra Oldřicha Lipského získal Jaroslav Kučera Cenu za nejlepší kameru na festivalu ve španělském Sitges. Několikrát vyhrál i Trilobita. Cenu Nejvyšší technické komise obdržel v Cannes. V roce 1983 byl titulován jako Zasloužilý umělec. 

O JAROSLAVU KUČEROVI ČTĚTE ZDE>>

Za ženu si Jaroslav Kučera vzal Věru Chytilovou. Měli spolu dceru Terezu a syna Štěpána

Jaroslav Kučera zemřel v nedožitých dvaašedesáti letech.

 

Další Filmaři

zobrazit profil Rudolf Havlík
Rudolf Havlík
zobrazit profil Olga Dabrowská
Olga Dabrowská
zobrazit profil Dušan Rapoš
Dušan Rapoš
zobrazit profil Petr Nikolaev
Petr Nikolaev
zobrazit profil Vojtěch Moravec
Vojtěch Moravec
zobrazit profil Petr Oukropec
Petr Oukropec
zobrazit profil Hynek Bočan
Hynek Bočan