Petr Václav

Datum narození: 11. 6. 1967
Místo narození: Praha
Profese: režisér, scenárista
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Petr Václav, držitel Českých lvů za režii a scénář dramatu Cesta ven, dostal křišťálovou sošku krále zvířat také za natočení životopisného snímku Il Boemo.

Absolvoval Filmovou a televizní fakultu Akademie múzických umění v Praze. Za životopisný dokument Paní Le Murie (1993) o stařence, která živoří v rozvalinách rodinného zámečku, byl Petr Václav nominován na studentského Oscara.

PETR VÁCLAV DĚLAL TAXIKÁŘE KARLU RODENOVI?!

Celovečerním režijním a scenáristickým debutem Petra Václava bylo psychologické drama Marian (1996), které získalo čtyři nominace na Českého lva, neproměnilo ani jednu. Filmař v něm rozjel téma svých dalších snímků, v nichž se věnuje zejména lidem na okraji společnosti.

Petr Václav uspěl i u filmových kritiků

Drama Cesta ven (2014) o boji mladé matky, která se odmítá smířit s nepříznivým společenským statusem a chce vybojovat lepší budoucnost pro sebe s svou dcerku, dostalo sedm sošek krále zvířat a bodovalo ve čtyřech kategoriích na Cenách české filmové kritiky. Petr Václav uspěl jak s režií, tak se scénářem.

Ani další počin Václava Petra, drama Nikdy nejsme sami (2016), nezůstal bez povšimnutí. Nominováno bylo na čtyři České lvy. Uspěl pouze představitel paranoidního bachaře Miroslav Hanuš, a to na Cenách české filmové kritiky.

S Myslivečkem Václav zaútočil na 11 lvů

Po komedii Skokan (2017) o romském zlodějíčkovi, se Petr Václav na výsluní Českých lvů dostal s životopisným historickým velkofilmem, inspirovaným skutečným příběhem Josefa Myslivečka, jednoho z nejvyhledávanějších hudebních skladatelů 2. poloviny 18. století, Il Boemo (2022).

Křišťálovou sošku krále zvířat si Petr Václava v březnu 2023 odnesl za jeho režii. Snímek měl našlápnuto také na Oscary, ale tam se do užšího výběru nedostal.

O PETRU VÁCLAVOVI ČTĚTE ZDE>>

Otcem Petra Václava byl hudební skladatel Jiří Václav, matkou je dokumentaristka Ljuba Václavová.

 
zobrazit profil Hana Třeštíková
Hana Třeštíková
zobrazit profil Bohdan Sláma
Bohdan Sláma
zobrazit profil Zdeněk Janáček
Zdeněk Janáček
zobrazit profil Petr Kracík
Petr Kracík
zobrazit profil Antonín Kachlík
Antonín Kachlík
zobrazit profil Jan Hřebejk
Jan Hřebejk