Vojtěch Mašek

Profese: režisér, scenárista, libretista, výtvarník, skladatel, textař

Související celebrity

Životopis

Vojtěch Mašek se prosadil jako autor komiksů. České lvy získal za scénáře dramat Okupace a Arvéd.

Scenárista, režisér, libretista, výtvarník, skladatel a textař Vojtěch Mašek (narozen 1977) vystudoval scenáristiku na pražské FAMU.

O VOJTĚCHU MAŠKOVI ČTĚTE ZDE>>

Jako režisér a scenárista Vojtěch Mašek debutoval absurdním příběhem exhibicionisty a jeho rodičů Tomík, který je součástí povídkového celovečerního snímku Šest statečných (1999). Poté se podílel na několika krátkých studentských filmech.

Vojtěch Mašek vymyslel Recykliteraturu

Se spolužákem Džianem Babanem Vojtěch Mašek vytvořil mj. komiksovou trilogii Monstrkabaret Freda Brunolda uvádí (2004 až 2008) a také cyklus divadelních představení s názvem Jožkalipnikjebožíčlověkaneumílhá!, který diváci mohli zaznamenat ve Studiu Hrdinů.

Vojtěch Mašek přišel s nápadem tzv. Recykliteratury, která uspěla i na Facebooku. Jedná se o kombinování fotografií a textů nalezených v knihách a časopisech, čímž vznikají zejména krátké anekdoty, často absurdní, které se občas mohou spojit v ucelený příběh.

Maškova Arvéda ocenili i filmoví kritici

S režisérem Václavem Kadrnkou a dramaturgem Jiřím Soukupem Vojtěch Mašek napsal scénář historického dramatu Křižáček (2017). Snímek inspirovaný epickou básní Jaroslava Vrchlického zasazenou do doby vrcholného středověku získal devět nominací na Českého lva, mj. také za scénář. Proměnil jednu, a to za hudbu.

Sošky krále zvířat se Vojtěch Mašek dočkal za scénář dramatu Okupace (2021), na němž se podílel. Českého lva v kategorii Nejlepší scénář dostal za mysteriózní drama Arvéd (2022). Za něj získal i Cenu české filmové kritiky.

 

Další Umělci

zobrazit profil Štěpán Hulík
Štěpán Hulík
zobrazit profil Peter Konečný
Peter Konečný
zobrazit profil Jaroslav Filip
Jaroslav Filip
zobrazit profil Petr Poledňák
Petr Poledňák
zobrazit profil Marta Drastíková
Marta Drastíková
zobrazit profil Jonáš Ledecký
Jonáš Ledecký
zobrazit profil Michaela Hořejší
Michaela Hořejší