Jan Poláček

Jan Poláček

Datum narození: 6. 8. 1957
Místo narození: Praha
Profese: spisovatel, scenárista
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Jan Poláček v roce 2023 získal společně s Vojtěchem Maškem Českého lva za scénář mysteriózního dramatu Arvéd, který napsali podle jeho stejnojmenné knihy.

Vystudoval technickou kybernetiku na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze. Posléze Jan Poláček na vysoké škole působil jako asistent. Později byl organizátorem provozu v podniku výpočetní techniky. Roku 1990 se začal zabývat elektronickou sazbou textu.

Jan Poláček dostal řadu cen

Ve svých dílech se Jan Poláček orientuje zejména na science fiction. Stal se jedním z českých představitelů literárního stylu kyberpunk.

Získal cenu Karla Čapka (sošku Mloka) v roce 1991 za povídku Evangelium No. 5, v roce 1992 za povídku Pán sítí, roku 1996 za román Hudba, až navěky. Za knihu Spánek rozumu plodí nestvůry Jan Poláček dostal v roce 2000 cenu Knižního klubu. Deset let nato mu byla udělena cena Akademie sci-fi, fantasy a hororu.

Mezi úspěšné knihy Jana Poláčka patří Ex machina (1991), V těch temných dobách (1994), Příběh spalovače mrtvol (2013), Soukromý detektiv Matyld - Na stopě sériového vraha (2015) nebo Malostranský ďábel (2016).

Poláčkova Arvéda ocenili i filmoví kritici

V roce 2023 Jan Poláček obdržel společně s Vojtěchem Maškem Českého lva za scénář mysteriózního dramatu Arvéd, natočeného podle jeho stejnojmenného biografického románu vydaného roku 2022. Za scénář získali i Cenu české filmové kritiky.

Jan Poláček je ženatý a má dceru Ivetu (*1980).

 

Další Spisovatelé

zobrazit profil Jaroslav Rudiš
Jaroslav Rudiš
zobrazit profil Blanka Solařová-Calibaba
Blanka Solařová-Calibaba
zobrazit profil Pavel Kohout
Pavel Kohout
zobrazit profil Jan Vodňanský
Jan Vodňanský
zobrazit profil Petr Hořejš
Petr Hořejš
zobrazit profil Miroslav Zikmund
Miroslav Zikmund
zobrazit profil J. K.  Rowling
J. K. Rowling