Šimon Caban

Šimon Caban

Datum narození: 19. 7. 1963
Místo narození: Praha
Profese: režisér, scénograf, architekt, choreograf, fotograf, scenárista
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Režisér a scénograf Šimon Caban, původní profesí architekt, na svých úspěšných projektech často spolupracuje se svým starším bratrem Michalem Cabanem.

Vystudoval scénografii na Střední uměleckoprůmyslové škole v Praze a poté Šimon Caban absolvoval na Vysoké škole uměleckoprůmyslové.

ŠIMON CABAN VYTVOŘIL STUDIO PEKING

Se svým starším bratrem Michalem Šimon Cabana v roce 1980 založil Baletní jednotku Křeč - tanečně divadelní soubor, s nímž začali realizovat představení, multimediální akce i filmy. Podíleli se třeba na snímku Miloše Formana Amadeus.

Série jejich produkcí a akcí vrcholila v předvečer Sametové revoluce 1989 rockově taneční událostí Show Tomáše Tracyho (BJK spolu s hudební skupinou Laura a její tygři) v pražském Paláci kultury a filmem Barvy 1988 Tomáše Vorla, který byl součástí kultovního filmu Pražská 5.

Práce Šimona Cabana byly v 90. letech 20. století letech vystavovány doma i v zahraničí. Od té doby začal spolu s bratrem a se svou ženou Simonou Rybákovou tvořit vyhledávaný autorský tým pro řešení atypických presentačních akcí, vyznačujících se zejména originalitou a profesionální realizací.

Na svém kontě má Šimon Caban řadu úspěšných režijních a scénografických počinů např. v Divadle Kalich, v Národním divadle, v Městském divadle Brno, v Národním divadle moravskoslezském nebo ve Studiu Dva.

Za svou architektonickou práci Šimon Caban v roce 2004 obdržel zvláštní cenu Grand Prix Architektury.

Režisér, scénograf, architekt, scenárista, choreograf a fotograf Šimon Caban má s manželkou Simonou Rybákovou syna Alberta a dceru Nikolu.

 

Další Umělci

zobrazit profil David Kraus
David Kraus
zobrazit profil Roman Pomajbo
Roman Pomajbo
zobrazit profil Anet Antošová
Anet Antošová
zobrazit profil Veronika Lišková
Veronika Lišková
zobrazit profil Natálie Kocábová
Natálie Kocábová
zobrazit profil Antonín Kratochvíl
Antonín Kratochvíl
zobrazit profil Jonathan Groff
Jonathan Groff
zobrazit profil Tereza Prucková Bufková
Tereza Prucková Bufková