Michal Caban

Michal Caban

Datum narození: 5. 9. 1961
Místo narození: Praha
Profese: režisér, choreograf, scenárista
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Režisér a choreograf Michal Caban na úspěšných projektech často spolupracuje se svým mladším bratrem Šimonem Cabanem a jeho ženou Simonou Rybákovou.

Během studií zahraničního obchodu na Vysoké škole ekonomické Michal Caban společně s mladším bratrem Šimonem založil roku 1980 Baletní jednotku Křeč, s nímž realizují divadelní představení, jednorázové multimediální akce, filmy a televizní pořady.

Významným mezníkem v tvorbě Baletní jednotky Křeč bylo v roce 1983 účinkování ve filmu Miloše Formana Amadeus.

Především jako choreograf se Michal Caban podílel na řadě filmů, např. Pražská 5 (1989) a Kouř (1991) Tomáše Vorla nebo Pražákům, těm je hej (1991) Karla Smyczka a Michaela Kocába.

Roku 1990 Michal Caban začal pracovat pro divadla, muzikálové scény a televizní a filmové produkce, mj. pro Národní divadlo nebo pro Státní operu Praha.

Michal Caban i jeho bratr Šimon se objevili i na filmovém plátně, a to v muzikálové komedii Tomáše Vorla Kouř.

Svůj první autorský celovečerní film Don Gio (1992) Michal Caban natočil spolu s bratrem Šimonem na motivy opery W. A. Mozarta. Taneční film KusPoKusu (1998) získal Zvláštní cenu poroty na MTF Zlatá Praha 1998 a stejné ocenění na televizním festivalu IMZ Dance Screen 1999 v německém Kölnu.

Choreograficky Michal Caban spolupracoval na amerických filmech Dune (2000) a Children of Dune (2002) a také na filmu Václava Marhoula Mazaný Filip (2003).

Spolu s bratrem Šimonem a jeho manželkou, kostýmní výtvarnicí Simonou Rybákovou, se Michal Caban stal vyhledávaným autorem firemních i státních prezentačních akcí a slavnostních ceremonií doma i v zahraničí. Jmenujme např. MFF Karlovy Vary, Festival Zlatá Praha, Český lev nebo EXPO 2010 v Šanghaji a 2015 v Miláně.

 

Další Umělci

zobrazit profil Vlado Bohdan
Vlado Bohdan
zobrazit profil Libuše Králová
Libuše Králová
zobrazit profil Štěpánka Pučálková
Štěpánka Pučálková
zobrazit profil Josef Fousek
Josef Fousek
zobrazit profil Alice Stodůlková
Alice Stodůlková
zobrazit profil Andrea Nesvadbová
Andrea Nesvadbová