Jarmila Kůrová Manšingrová

Jarmila Kůrová Manšingrová

Datum narození: 22. 9. 1951
Datum úmrtí: 21. 1. 2020
Místo narození: Bratislava
Profese: bývalá sólistka baletu, pedagožka, asistentka choreografa
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Bývalá sólistka baletu, Jarmila Kůrová Manšingrová působila také jako pedagožka. Zazářila v inscenacích Labutí jezero, Louskáček, Giselle, Legenda o lásce nebo Romeo a Julie.

Po studiu na Baletní škole Elly Fuchsové-Lehotské a na gymnáziu v Bratislavě se stala Jarmila Kůrová, rozena Jarmila Manšingrová, již v 15 letech členkou baletu Slovenského národního divadla. Po šesti letech angažmá, už jako sólistka, absolvovala roční stáž na věhlasné baletní akademii Agrippiny Vaganové v Petrohradě.

O JARMILE KŮROVÉ ČTĚTE ZDE>>

Místo sólistky baletu v petrohradském Mariinském divadle Jarmila Kůrová Manšingrová odmítla. Rodačka z Bratislavy strávila v pražském Národním divadle více než 25 let, kde přijala angažmá roku 1957.

Coby sólistka Jarmila Kůrová Manšingrová zazářila v inscenacích Labutí jezero, Louskáček, Giselle, Legenda o lásce nebo Romeo a Julie. Zúčastnila se také představení Laterny magiky na světové výstavě Expo v roce 1958 v Bruselu a hrála ve filmových adaptacích baletních představení.

V letech 1964 až 1973 působila spolu se svým manželem, tanečníkem a choreografem Miroslavem Kůrou, v tehdejším Státním divadle v Brně. Do pražského Národního divadla se Jarmila Kůrová Manšingrová vrátila jako pedagožka, baletní mistryně a asistentka choreografa. Pracovala zde do roku 1991.

Dcera Jarmily Kůrové Manšingrové Jana Kůrová, která bývala primabalerínou Národního divadla v Praze, dosáhla řady úspěchů na baletních soutěžích v zahraničí.

Jarmila Kůrová Manšingrová zemřela 21. ledna 2020. Bylo jí 85 let.

 

Další Umělci

zobrazit profil Jef Kratochvil
Jef Kratochvil
zobrazit profil Tereza Hrzánová
Tereza Hrzánová
zobrazit profil Pavel Kožíšek
Pavel Kožíšek
zobrazit profil Tereza Prucková Bufková
Tereza Prucková Bufková
zobrazit profil Karel Štědrý
Karel Štědrý
zobrazit profil Nikola Márová
Nikola Márová
zobrazit profil Sabrina Harris
Sabrina Harris
zobrazit profil Dominik Vodička
Dominik Vodička