Vlastimil Harapes

Datum narození: 24. 7. 1946
Místo narození: Chomutov
Výška: 15. 05. 2024 cm
Profese: tanečník, choreograf a herec
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Vlastimil Harapes v Národním divadle nejdřív sám dvacet let tančil, poté se stal choreografem a ředitelem tamního baletu. Zahrál si i v několika filmech.

Tanečník a choreograf Vlastimil Harapes byl přesvědčením fatalista. Už jako malý měl výjimečné pohybové nadání. Chodil do rytmiky a tančil se svou nejmladší sestrou ještě dřív, než se naučil číst. Ani na vteřinu nezaváhal, když se měl rozhodnout pro nenáviděnou matematiku nebo taneční konzervatoř.

Do Národního divadla přišel hned po konzervatoři

V roce 1965 konzervatoř dokončil a poté nastoupil do baletního souboru Národního divadla. O šest let později se stal tanečník Vlastimil Harapes tanečním sólistou. Nejvíc si cenil svobody, kterou na divadelních prknech cítil při každém představení. Jeho kvalit si všimli i v zahraničí. Působil v Německu, Rumunsku nebo Španělsku. V ruském Petrohradu studoval tanec.

Jako dominantní tanečník se Vlastimil Harapes ukázal v baletech Romeo a Julie, Spartakus, Louskáček či v Labutím jezeře. Objevil se ve Vláčilově snímku Markéta Lazarová i v komedii Starci na chmelu. Byl porotcem několika tanečních soutěží i v zahraničí.

Balet Národního divadla vedl i jako ředitel a choreograf

Po dvacetileté taneční zkušenosti předával Vlastimil Harapes rady svým svěřencům jakožto choreograf a ředitel baletního souboru Národního divadla. Klasický tanec vyučoval v Praze, ve Florencii a v milovaném Římě. Za celoživotní mistrovství v baletu získal cenu Thálie.

Šest let žil s Hanou Zagorovou

Čím míň Vlastimil Harapes tančil, tím víc hrál – například činohru v libereckém Divadle F. X. Šaldy. Byl dvakrát ženatý, ale neměl žádného potomka. Jeho první žena byla herečkou a děti nechtěla. Jeho druhá žena, zpěvačka a moderátorka Hana Zagorová, mít děti ze zdravotních důvodů nesměla. S Hanou Zagorovou žil Vlastimil Harapes šest let.

Ke spekulacím, zda je či není homosexuál, se Vlastimil Harapes vždy odmítal vyjadřovat. Je to však téma, kvůli němuž se například odmítal bavit s herečkou Květou Fialovou, která o něm prohlásila, že "je dost teplej" a že žije s básníkem Josefem Topolem. Vlastimil Harapes na to reagoval, že kdyby Květa Fialová byla muž, "někdo by ji zmlátil, že by se nepoznala".

Zkoušel i politickou kariéru

V roce 2016 se rozhodl zkusit i politickou kariéru a jako nestraník kandidoval do Senátu za hnutí ANO v Praze 6. Získal ovšem pouze přes 13 procent hlasů a z volby vypadl už v prvním kole.

Vlastimil Harapes zemřel 15. května 2024. Bylo mu 77 let.

 

Články o celebritě

Poslední rozloučení s Hruškou (†56): Přišel i ztracený Pantůček Poslední rozloučení s Hruškou (†56): Přišel i ztracený Pantůček K velkému překvapení došlo na pondělním pohřbu herce Martina Hrušky (†56), který zemřel 7. června zř... číst článek
Scénář loučení s Janem Kačerem (†87) v Národním: Pohřeb, který se vymyká Scénář loučení s Janem Kačerem (†87) v Národním: Pohřeb, který se vymyká Na posledním rozloučení zazní v Národním divadle z nahrávky jeho hlas. Jan Kačer (†87) přednese na s... číst článek
Příběh, který si Jan Kačer (†87) vzal do hrobu: Utajená milenka za zády Divíškové Příběh, který si Jan Kačer (†87) vzal do hrobu: Utajená milenka za zády Divíškové Během pouhých devíti dnů přišla Marta Vančurová (75) o dva osudové muže. Nejprve odešel tanečník Vla... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Courtney Cox
Courtney Cox
zobrazit profil Pavla  Beretová
Pavla Beretová
zobrazit profil Bruna Marquezine
Bruna Marquezine
zobrazit profil David  Vobořil
David Vobořil
zobrazit profil Ivanka Devátá
Ivanka Devátá
zobrazit profil Rachel Brosnahan
Rachel Brosnahan
zobrazit profil Magda Vášáryová
Magda Vášáryová
zobrazit profil Ladislav Potměšil
Ladislav Potměšil