Andrea Opavská

Andrea Opavská

Profese: tanečnice, pedagožka a herečka

Související celebrity

Životopis

Andrea Opavská se televizním divákům představila v seriálech Expozitura a Atentát. Na svém kontě má ovšem i nominaci na Cenu Thálie v kategorii balet a pantomima.

Na televizní obrazovce se úspěšná tanečnice a pedagožka Andrea Opavská poprvé objevila v menší roli v seriálu TV Nova Expozitura (2008), jehož autorem je skupina novinářů. V Expozituře jsou do televizní podoby zpracovány skutečné události, zejména působení tzv. Berdychova gangu, který vraždil, loupil a vydíral.

První hlavní role přišla v Atentátu

Ve volném pokračování této série Atentát (2015), kterou natočili Jiří Chlumský a Petr Nikolaev, dostala Andrea Opavská už jednu z hlavních rolí. Zahrála si zde zdatnou vyšetřovatelku, přítelkyni všemi pronásledovaného mjr. Dana Chládka v podání Roberta Jaškówa. Seriál je obsazen známými. Jmenujme: Hana Vagnerová, Jan Kraus, Anna Šišková, Marek Taclík, Jiří Dvořák, Jan Dolanský, Miiroslav Táborský Ivan Vyskočil, Jiří Štěpnička, Miroslav Hanuš, Pavel Novotný, Radim Fiala, Jan Přeučil, Petr Vršek.

Andrea Opavská vystudovala Filozofickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci, katedru historie a katedru filozofie. Hudební a taneční fakultu AMU v Praze a katedru tance a pedagogiky tance.

Za tanec byla nominována na Cenu Thálie

Doktorátu dosáhla prací Český současný tanec v devadesátých letech 20. století. Absolvovala několik mezinárodních stáží. Učila na Janáčkově konzervatoři v Ostravě. V roce 2011 začala působit jako externí pedagog jevištního pohybu, katedry alternativního a loutkového divadla na DAMU; o rok později na katedře tance na HAMU. Stala se tanečnicí roku 2014 České Taneční Platformy. Nominaci na Cenu Thálie Andrea Opavská získala v roce 2016.

 

Další Umělci

zobrazit profil Naděžda Kniplová
Naděžda Kniplová
zobrazit profil Lucie Gelemová
Lucie Gelemová
zobrazit profil Vojtěch Mašek
Vojtěch Mašek
zobrazit profil Mirjam Müller Landa
Mirjam Müller Landa
zobrazit profil Eliška Grabcová
Eliška Grabcová
zobrazit profil Jakub Klimo
Jakub Klimo