Simona Rybáková

Simona Rybáková

Datum narození: 8. 5. 1963
Místo narození: Praha
Profese: návrhářka kostýmů, výtvarnice
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Návrhářka kostýmů Simona Rybáková se stala držitelkou Český lvů za pohádku Tři bratři a drama Milada. Několik dalších nominací neproměnila.

Vystudovala střední uměleckoprůmyslovou školu a následně Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze. Simona Rybáková absolvovala půlroční stáž v oboru textilního designu v Helsinkách - University of Industrial Arts a stipendijní pobyt na RISD Providence - USA.

Coby filmová návrhářka Simona Rybáková debutovala komedií Všichni musí být v pyžamu (1984). Od té doby navrhla kostýmy k několika desítkám filmů, mezi něž patří i televizní a také seriály. Jedním z jejích velmi zdařilým počinům jsou mj. kostýmy k povídkovému filmu režiséra Tomáše Vorla Pražská 5 (1988).

Divadelními kostýmy se Simona Rybáková podílela na úspěchu Baletní jednotky Křeč. S tímto souborem a s jeho zakladateli bratry Michalem a Šimonem Cabanovými je též spjato velké množství jejích divadelních realizací.

V letech 1995 až 2002 Simona Rybáková byla stálou kostýmní výtvarnicí MFF Karlovy Vary. Své práce představila na mnoha samostatných i kolektivních výstavách doma i v zahraničí, např. v Japonsku, USA, Francii nebo v Dánsku.

Simona Rybáková přednášela na University of Nebraska v Lincolnu, University of Kansas v Kansas City, Ohio State University Columbus, University of Rio de Janeiro, Aalto University Helsinki, USITT v Pittsburgu, Long Beach a Salt Lake City, v Tokiu, Soulu, Manile a Velké Británii. Účastnila se řady workshopů.

Sošku Českého lva Simona Rybáková získala za kostýmy k pohádce Jana a Zdeňka Svěrákových Tři bratři (2014) a k dramatu Davida Mrnky Milada (2017).

Za filmy Fair Play (2014), Po strništi Bos (2017) a Zlatý podraz (2018) byla Simona Rybáková na Českého lva nominována, a to též v kategorii Nejlepší kostým.

S manželem Šimonem CabanemSimona Rybáková syna Alberta a dceru Nikolu.

 

Další Osobnosti

zobrazit profil Martin Dvořák
Martin Dvořák
zobrazit profil Jessica Chastain
Jessica Chastain
zobrazit profil Marek Šlapal
Marek Šlapal
zobrazit profil Štěpán Vrána
Štěpán Vrána
zobrazit profil Josef Skála
Josef Skála
zobrazit profil Eva Jasanovská
Eva Jasanovská
zobrazit profil Ivo Lukačovič
Ivo Lukačovič
zobrazit profil Ladislav Vízek
Ladislav Vízek