Jan Svěrák

Datum narození: 6. 2. 1965
Místo narození: Žatec
Profese: filmový režisér
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Jan Svěrák se jako držitel Oscara zařadil mezi nejlepší a nejúspěšnější české režiséry, na čemž má lví podíl jeho otec Zdeněk Svěrák.

Po maturitě vystudoval Jan Svěrák dokumentární tvorbu na pražské FAMU. Už během studií natočil krátkometrážní film Vesmírná Odyssea II, která sklidila velký úspěch. Okamžitě po dokončení fakulty natočil dokumentární film Ropáci, za který později získal studentského Oscara.

JAN SVĚRÁK - ČESKÝ STEVEN SPIELBERG

Svého otce poprvé obsadil ve filmu Obecná škola

Už v roce 1991 natočil Jan Svěrák veleúspěšný celovečerní film Obecná škola, kam do jedné role dosadil i svého otce Zdeňka. Film je dodnes považován za jeden z nejlepších ve společné kariéře otce a syna Svěrákových.

Za Kolju dostal Oscara

V roce 1995 byl oceněn za snímek Kolja. Do hlavní role opět obsadil opět svého otce. Tento film vynesl Janu Svěrákovi sošku Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Ve světě začali Jana Svěráka chválit a získal si renomé. Dostal nabídky na režii filmů v USA s takovými hvězdami jako jsou Johnny Depp, Nicole Kidman nebo Michael Cain.

Jan Svěrák se ale pustil do natáčení filmu Tmavomodrý svět, který byl sice přijímán skepticky, ale svou kvalitou se vyrovnal americkým velkofilmům. Dále se svým otcem natočil komedii Vratné lahve, která měla výborné divácké ohlasy. Jeho další film je o malém plyšovém medvídkovi, který putuje světem. Kuky se vrací je krásný a poučný film jak pro děti, tak i pro dospělé. Na Obecnou školu Svěrákovi navázali příběhem Po strništi bos.

O JANU SVĚRÁKOVI ČTĚTE ZDE>>

S manželkou Evou má Jan Svěrák dceru Kateřinu. Režisérova sestra Hanka Jelínková se stala spisovatelkou, překladatelkou a pedagožkou.

 

Další Filmaři

zobrazit profil Jan Malíř
Jan Malíř
zobrazit profil Jiří Hubač
Jiří Hubač
zobrazit profil Jaromír Polišenský
Jaromír Polišenský
zobrazit profil Karel Smyczek
Karel Smyczek
zobrazit profil Jan Malinda
Jan Malinda
zobrazit profil Lucie Konášová
Lucie Konášová
zobrazit profil Alfred Hitchcock
Alfred Hitchcock
zobrazit profil Quentin Tarantino
Quentin Tarantino