Miro Šifra

Miro Šifra

Místo narození: Vernár, Slovensko
Profese: scenárista, dramaturg

Související celebrity

Životopis

Miro Šifra byl v roce 2018 nominován na Českého lva za scénář krimi minisérie Rédl. Cenu české filmové kritiky dostal roku 2020 za scénář k seriálu Zrádci. Na sošku krále zvířat měl našlápnuto v roce 2024 za drama Úsvit.

Absolvoval scenáristiku a dramaturgii na katedře pražské FAMU. Již na škole se Miro Šifran (narozen 1988) podílel na scénáři čtvrté epizody (2013) 2. série Kriminálky Staré Město a celovečerního thrilleru Rudý kapitán (2016), natočeného podle stejnojmenné knihy Dominika Dána, autora detektivních románů.

Jako diplomovou práci napsal scénář k minisérii Rédl (2018), která v režii Jana Hřebejka mapuje období 90. let 20. století. Za něj byl Miro Šifra nominován na Českého lva a na Cenu „Mimo kino“ na Cenách české filmové kritiky. Na nich bodoval v roce 2020 se scénářem ke krimi Zrádci režisérů Viktora Tauše a Matěje Chlupáčka.

Mezi nominované a nejlepší scénář Cen české filmové kritiky i na Českých lvech se Miro Šifra probojoval za krimi drama Úsvit (2023). Snímek měl nakročeno na Křišťálový glóbus na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary.

Miro Šifra spolupracoval také na scénáři komediálního seriálu To se vysvětlí, soudruzi! a napsal scénář k thrilleru MIKI (2024).

 

Další Filmaři

zobrazit profil Václav Matějka
Václav Matějka
zobrazit profil Jiří Hanych
Jiří Hanych
zobrazit profil Ján Novák
Ján Novák
zobrazit profil Jaroslav Brabec
Jaroslav Brabec
zobrazit profil Václav Křístek
Václav Křístek
zobrazit profil Svatava Simonová
Svatava Simonová