Petr Slavík

Petr Slavík

Datum narození: 19. 9. 1956
Místo narození: Praha
Profese: režisér, scenárista, producent
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Petr Slavík se proslavil svými dokumenty. Natočil také několik seriálů. Za režii a scénář k celovečernímu debutu Tancuj Matyldo byl nominován na České lvy.

Po absolvování FAMU Petr Slavík natáčel pro Krátký film Praha, např. filmovou koláž o Bohumilu Hrabalovi Pod dojmem chvil (cena ČLF 1988) nebo o událostech roku 1989, které zachytil společně s Jiřím Střechou v celovečerním dokumentu Něžná revoluce (Hlavní cena AF Olomouc 1991).

Je autor více než dvou set dokumentárních filmů, reklam, hudebních klipů, televizních pořadů a televizních hraných filmů. Na některých dokumentech, které Petr Slavík režíroval a napsal k nim scénář, se podílel i jako kameraman, střihač a producent.

Petr Slavík spolupracoval na mnoha životopisných dokumentech 13. komnata. Jmenujme např. komnaty Báry Basikové, Josefa Váni, Michala Pavlíčka, Natálie Kocábové, Arnošta Lustiga, Miroslava Etzlera nebo Jana Kašpara.

Režíroval dramatický seriál Oběti, který na České televizi běžel v letech 1999 až 2008. Petr Slavík natočil TV filmy: komedii Cesta do Vídně a zpátky (2007) nebo krimi drama V hlavní roli (2008).

Posléze se věnoval zejména seriálové tvorbě, jako je např. Život je ples či Ošklivka Katka. Petr Slavík se podílel na režii seriálů Obchoďák, Svatby v Benátkách nebo Drazí sousedé.

V roce 2023 vstoupila do kin tragikomedie Tancuj Matyldo, kterou Petr Slavík režíroval a scénář napsal se svou manželkou Natašou, s níž též založil produkční společnost Phoenix. Hlavní role ve svém celovečerním debutu svěřili Karlu Rodenovi a Regině Rázlové.

Za snímek Tancuj Matyldo byli manželé nominováni na Českého lva za scénář a Petr Slavík i za jeho režii.

 

Další Filmaři

zobrazit profil Peter Bebjak
Peter Bebjak
zobrazit profil Andrzej Wajda
Andrzej Wajda
zobrazit profil Jiří Menzel
Jiří Menzel
zobrazit profil Matěj Podzimek
Matěj Podzimek
zobrazit profil Karel Janák
Karel Janák
zobrazit profil Jitka Rudolfová
Jitka Rudolfová
zobrazit profil Jakub Zindulka
Jakub Zindulka
zobrazit profil Marek Najbrt
Marek Najbrt