Filip Pošivač

Filip Pošivač

Datum narození: 5. 8. 1986
Profese: režisér, ilustrátor, animátor
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Filip Pošivač v roce 2024 dostal za dobrodružný animák Tonda, Slávka a kouzelné světlo dvě Ceny české filmové kritiky. Nominován byl i na Českého lva.

Vystudoval obor filmová a televizní grafika na pražské VŠUP. Filip Pošivač se věnuje především ilustraci dětských knih a tvorbě animovaných filmů.

Mezi knihy Filipa Pošivače patří např. leporelo s básněmi Petra Borkovce Všechno je to na zahradě (2013), které bylo zařazeno do katalogu Nejlepší knihy dětem 2014, nebo velká obrazová kniha pro děti Kuba Tuba Tatubahn (2015), již napsala Jana Šrámková.

Dva roky se věnoval ilustracím pro dětský časopis HraNa. Obrázky Filipa Pošivače zdobí mj. stránky Mladé fronty.

Je autorem výtvarných návrhů bakalářského filmu Kateřiny Karhánkové Nový druh, který získal řadu mezinárodních ocenění. Výtvarně Filip Pošivač spolupracoval na celovečerním filmu Jana Baleje Malá z rybárny.

Na Českého lva byl Filip Pošivač v roce 2020 nominován za animovaný film Mlsné medvědí příběhy. Tří nominací na Cenu české filmové kritiky se dočkal za svůj dobrodružný animák Tonda, Slávka a kouzelné světlo (2023), a to v kategoriích Nejlepší režie, Nejlepší audiovizuální počin a na Cenu Innogy pro objev roku. Dostal dvě, nevyšlo mu to s režií.

 

Další Filmaři

zobrazit profil Anna Kohoutová
Anna Kohoutová
zobrazit profil Peter Krištúfek
Peter Krištúfek
zobrazit profil Michal Samir
Michal Samir
zobrazit profil Jaroslav Dietl
Jaroslav Dietl
zobrazit profil Marek Leščák
Marek Leščák
zobrazit profil Agnieszka Holland
Agnieszka Holland