Taika Waititi

Datum narození: 16. 8. 1975
Místo narození: Raukokore, Nový Zéland
Výška: 184 cm
Profese: herec, režisér, scenárista, producent
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Taika Waititi obdržel v roce 2020 Oscara a Zlatý glóbus za svou válečnou tragikomedii Králíček Jojo, a to v kategorii Nejlepší adaptovaný scénář.

Svou kariéru Taika Waititi začal jako komik a herec. Záhy se stal uznávaným režisérem a scenáristou. Kromě toho se úspěšně věnuje malování a fotografování.

Jeho první krátký film (12 minut), natočil ho a napsal k němu scénář, Dvě auta, jedna noc vyprávějící o dvou chlapcích a dívce, kteří se setkají na parkovišti, byl Taika Waititi v roce 2003 nominován na Oscara.

Režijním a scenáristickým celovečerním debutem talentovaného Novozélanďana se stala romantická komedie Orel kontra žralok (2007). Za ni byl Taika Waititi nominován na Sundance Film Festivalu na Velkou cenu poroty za nejlepší světový hraný film.

Do povědomí široké divácké obce se Taika Waititi dostal díky práci na hororovém seriálu Co děláme v temnotách, který získal cenu Emmy, či na dobrodružné tragikomedii Hon na pračlověky. Uznání mu vynesla spolupráce s Marvel Cinematic Universe, kde režíroval filmy Thor: Ragnarok a Thor: Láska a hrom, v němž ztvárnil postavu Korga.

Úspěch Taika Waititi slavil s válečnou tragikomedií Králíček Jojo (2019), kterou režíroval, napsal, zahrál si v ní Adolfa Hitlera a podílel se i na její produkci. V roce 2020 za ni získal Oscara a Zlatý glóbus v kategorii Nejlepší adaptovaný scénář.

Taika Waititi se podílel na režii seriálu The Mandaloriana. V něm jeho hlasem promlouvá IG-11, nájemný lovecký droid.

V letech 2011 až 2018 byla jeho manželkou novozélandská filmová producentka Chelsea Cohen, jejíž jméno opakovaně použil jako svůj pseudonym. S ní má Taika Waititi dceru. Druhou mu porodila britská zpěvačka, textařka a herečka Rita Ora, kterou si vzal roku 2022.

 




 

Další Filmaři

zobrazit profil Věra Jordánová
Věra Jordánová
zobrazit profil Natálie Císařovská
Natálie Císařovská
zobrazit profil Peter Krištúfek
Peter Krištúfek
zobrazit profil Filip Pošivač
Filip Pošivač
zobrazit profil Zdeněk Janáček
Zdeněk Janáček
zobrazit profil Karel Janák
Karel Janák
zobrazit profil Jitka Bártů
Jitka Bártů
zobrazit profil Dušan Klein
Dušan Klein