Karel Janák

Datum narození: 24. 9. 1970
Místo narození: Praha
Profese: režisér, scenárista
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Režiséra Karla Janáka proslavila komedie Snowboarďáci, která dostala Českého lva jako divácky nejúspěšnější film roku 2004. Řadu ocenění obdržel za reklamu.

Nejdříve Karel Janák získal titul inženýra na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT. Osm let nato, tedy v roce 2001, absolvoval obor hraná režie na FAMU. Na začátku své kariéry natáčel zejména reklamní spoty.

KAREL JANÁK - ROZHOVOR NEJEN O KOTKOVI S MÁDLEM

Po řadě studentských filmů se Karel Janák uvedl nejen jako reřisér, ale také coby scenárista dobrodružnou komedií Vetřelci v Coloradu (2001), která nasbírala hned tři ceny na Mezinárodním festivalu dětských filmů v Chemnitzu.

Mnoha ocenění Karel Janák dosáhl také ve své reklamní tvorbě. Mezi nejznámnější spoty patří upoutávky na filmy s Indiana Jonesem, v nichž se pohybuje v pražském metru, dále pak Den nezávislosti s létajícím talířem nad Václavským náměstím (cena Sliver Promax) nebo Titanic bořící mosty na Vltavě (cena Nejlepší filmové promo v Evropě).

Velký úspěch měl Karel Janák s komedií Snowboarďáci, který získal Českého lva za divácky nejúspěšnější film roku 2004. V březnu 2006 přišel s pokračováním Rafťáci a hned v listopadu s filmem Ro(c)k podvraťáků. Ve všech z těchto snímcích ztrávrnili ústřední dvojici Vojtěch Kotek a Jiří Mádl.

Uspěch měly též jeho film Ať žijí rytíři! (2009), stejnojmenný seriál či pohádka Dvanáct měsíčků (2012). Dále si Karel Janák na své režisérské konto připsal komedii 10 pravidel jak sbalit holku (2014), výpravné pokádky Princezna a písař (2014), Korunní princ (2015) a Nejlepší přítel (2017) nebo mysteriózní snímek Důvěrný nepřítel (2018).

O KARLU JANÁKOVI ČTĚTE ZDE>>

Karek Janák žil s herečkou Veronikou Kubařovou. Rozešli se po sedmiletém vztahu roku 2014. V létě 2017 se režisér oženil s Romanou Goščíkovou.

 

Články o celebritě

Druhá vánoční pohádka ČT hitem večera: Jak se vám líbily Tři zlaté dukáty? ANKETA Druhá vánoční pohádka ČT hitem večera: Jak se vám líbily Tři zlaté dukáty? ANKETA Dvě nové nové pohádky nadělila Česká televize svým divákům pod vánoční stromeček: štědrovečerní Klíč... číst článek
Toto jsou nové krásky z pohádek: Být princeznou není med, říkají v dvojrozhovoru Toto jsou nové krásky z pohádek: Být princeznou není med, říkají v dvojrozhovoru Obě měly štěstí, o jakém spousta mladých hereček jen sní – zahrály si ve vánočních pohádkách. Sára K... číst článek
Trhák, nebo propadák? Líbila se vám pohádka Klíč svatého Petra? Hlasujte ZDE Trhák, nebo propadák? Líbila se vám pohádka Klíč svatého Petra? Hlasujte ZDE Tak jako tradičně, i v letošní Štědrý večer přinesla Česká televize svým divákům novou pohádku. A ja... číst článek

Další Filmaři

zobrazit profil Tomáš Mašín
Tomáš Mašín
zobrazit profil Peter Krištúfek
Peter Krištúfek
zobrazit profil Otakar Vávra
Otakar Vávra
zobrazit profil Matthew  Vaughn
Matthew Vaughn
zobrazit profil Emir Kusturica
Emir Kusturica
zobrazit profil Jakub Medvecký
Jakub Medvecký
zobrazit profil František Filip
František Filip
zobrazit profil Helena Třeštíková
Helena Třeštíková