David Jařab

David Jařab

Datum narození: 2. 1. 1971
Místo narození: Hranice na Moravě
Profese: režisér, dramatik, scenárista, publicista

Související celebrity

Životopis

David Jařab, který byl nominován již na několik cen, je režisérem a scenáristou thrilleru Vaterland - Lovecký deník, který získal Českého lva v kategorii Nejlepší výtvarný počin.

Na Janáčkově akademii múzických umění v Brně David Jařab vystudoval činoherní režii. Od roku 1993 působil v brněnském HaDivadle jako režisér, autor a posléze byl i jeho uměleckým šéfem.

Jařab byl oceněn za Macbetha

V roce 1997 David Jařab vyměnil Brno za Prahu. Živil se jako pedagog, mj. na FAMU, scenárista, překladatel a režisér na volné noze na českých i slovenských scénách. V letech 2002 až 2012 byl uměleckým šéfem pražského Divadla Komedie.

V sezoně 2018/2019 se David Jařab stal kmenovým režisérem Divadla Na zábradlí, s nímž již v roce 2017 získal Cenu divadelní kritiky v kategorii Inscenace roku za hru Macbeth - Too Much Blood.

Jařabův Hadí plyn v divadle i ve filmu

Na filmovém plátně jako režisér a scenárista David Jařab debutoval thrillerem Vaterland - Lovecký deník (2004), který získal Českého lva v kategorii Nejlepší výtvarný počin. Ani jeho další filmový počin, jímž bylo historické drama Hlava-ruce-srdce (2010), nezůstal bez povšimnutí. Snímek byl nominován na dvě sošky krále zvířat.

Jako dramaturg a režisér David Jařab spolupracoval s Českou televizí na cyklu dokumentů Česká fotka. Za dokumentární drama Vratislav Effenberger aneb Lov na černého žraloka (2018) byl na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava nominován v soutěži Česká radost na hlavní cenu.

Filmové podobenství Davida Jabařa Hadí plyn je inspirované novelou Josepha Conrada Srdce temnoty, kterou již dříve zpracoval do podoby úspěšné divadelní inscenace.

ROZHOVOR S DAVIDEM JAŘABEM ČTĚTE ZDE>>

David Jařab má syny Antonína Karla a Ferdinanda Josefa.

 

Další Filmaři

zobrazit profil Viktor Tauš
Viktor Tauš
zobrazit profil Libor Kodad
Libor Kodad
zobrazit profil Václav Kadrnka
Václav Kadrnka
zobrazit profil Marie Poledňáková
Marie Poledňáková
zobrazit profil Václav Vorlíček
Václav Vorlíček
zobrazit profil Jiří Blažek
Jiří Blažek
zobrazit profil Terry Gilliam
Terry Gilliam