Vladimír Smutný

Vladimír Smutný

Datum narození: 13. 7. 1942
Místo narození: Praha
Profese: kameraman, fotograf
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Kameraman a fotograf Vladimír Smutný, držitel sedmi Českých lvů, spolupracoval mj. na Smrti krásných srnců, na oscarovém Koljovi nebo na Tmavomodrém světě.

Po absolvování oboru kamera na Filmové a televizní fakultě AMU Vladimír Smutný začal pracovat jako reklamní fotograf v podniku Tesla Holešovice a zároveň byl zaměstnán u Krátkého filmu Praha.

VLADIMÍR SMUTNÝ NA REFLEX.CZ

Roku 1974 se Vladimír Smutný stal pomocným kameramanem na Barrandově. Jeho první prací coby hlavního kameramana byl film Poslední vlak (1982). Dlouhodobě spolupracuje s režisérem Janem Svěrákem, s nímž točil mj. Tmavomodrý svět, Tři bratři nebo Po strništi bos.

Za svou dlouhou a úspěšnou kariéru Vladimír Smutný natočil desítky filmů. Jmenujme např. Skalpel, prosím, Smrt krásných srnců, Kolja, Výchova dívek v Čechách, Tobruk, Líbáš jako ďábel, Tátova volha.

Podílel se také na řadě zahraničních projektů, např na seriálu Maigret s Brunem Cremerem v hlavní roli. Českého lva za nejlepší kameru Vladimír Smutný dostal za snímky Lea, Tmavomodrý svět, Mazaný Filip, Král zlodějů, Tobruk, Poupata a Po strništi bos.

V prosinci 2017 byl Vladimír Smutný jmenován profesorem pro obor Filmové, televizní a fotografické umění a nová média na AMU.

Z rukou prezidenta Jiřího Bartošky na konci 54. mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Vladimír Smutný převzal Křišťalový globus za celoživostní přínost světové kinematografii.

O VLADIMÍRU SMUTNÉM ČTĚTE ZDE>>

Sestrou Vladimíra Smutného je herečka Jitka Smutná. Mají ještě bratry Tomáše a Eduarda. Jejich otec pracoval jako fotograf a strýc byl kameramanem krátkometrážních filmů. Syn Vladimíra Smutného Viktor je také kameraman.

 

Další Filmaři

zobrazit profil Antonín Kachlík
Antonín Kachlík
zobrazit profil Simona Matásková
Simona Matásková
zobrazit profil Jan Petráň
Jan Petráň
zobrazit profil Jiří Hanych
Jiří Hanych
zobrazit profil Jiří Adamec
Jiří Adamec
zobrazit profil Jan Schmidt
Jan Schmidt
zobrazit profil Zdeněk Podskalský
Zdeněk Podskalský
zobrazit profil Jaroslav Kučera
Jaroslav Kučera