Emir Kusturica

Datum narození: 24. 11. 1954
Místo narození: Sarajevo, Bosna a Hercegovina
Profese: režisér, scenárista, hudebník, producent, prozaik, pedagog
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Režisér a scenárista Emir Kusturica byl za svou tvorbu ověnčen řadou cen. Jeho snímky bodovaly např. na Filmovém festivalu v Cannes nebo v Berlíně.

Vystudoval Filmovou a televizní fakultu Akademie múzických umění v Praze, kam se dostal na doporučení Bosny a Hercegoviny po svých úspěšných amatérských filmech. Po návratu do tehdejší Jugoslávie Emir Kusturica pracoval v sarajevské televizi.

EMIR KUSTURICA NA REFLEX.CZ

Na přelomu 80. a 90. let 20. století se Emir Kusturica přestěhoval do USA. Po nějakou dobu přednášel na Columbia Unviersity v New Yorku, kam jej pozval Miloš Forman.

Již za svůj první celovečerní snímek Vzpomínáš na Dolly Bell? (1981), který režíroval a napsal k němu scénář, Emir Kusturica získal na Filmovém festivalu v Benátkách cenu za nejlepší debut a Cenu FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique - Mezinárodní federace filmových kritiků).

Cenami byly ověnčeny i další z filmů Emira Kusturici: Dům k pověšení (1988) získal Cenu za režii na Filmovém festivalu v Cannes, Arizona Dream (1993) Stříbrného medvěd na FF v Berlíně nebo Underground (1995) Zlatou palmu v Cannes.

Se svým synem Striborem Emir Kusturica hraje v srbské kapele No Smoking Orchestra, která vznikla původně z populární jugoslávské formace Zabranjeno pušenje (Kouření zakázáno).

V říjnu 2019 Emir Kusturica obdržel od prezidenta Miloše Zemana Medaili Za zásluhy v oblasti kultury a umění.

O EMIRU KUSTURICOVI ČTĚTE ZDE>>

S manželkou, filmovou producentkou Majou, má Emir Kusturica kromě syna Stibora ještě dceru Dunju.

 

Další Filmaři

zobrazit profil Adam Sedlák
Adam Sedlák
zobrazit profil Petr Pýcha
Petr Pýcha
zobrazit profil Stanislav Milota
Stanislav Milota
zobrazit profil Jitka Rudolfová
Jitka Rudolfová
zobrazit profil Theodora Remundová
Theodora Remundová
zobrazit profil Natálie Císařovská
Natálie Císařovská
zobrazit profil Oldřich Lipský
Oldřich Lipský