Alfred Hitchcock

Alfred Hitchcock

Datum narození: 13. 8. 1899
Datum úmrtí: 29. 4. 1980
Místo narození: Londýn, Anglie
Profese: režisér, herec, producent, spisovatel
Znamení: Lev

Související celebrity

Životopis

Sir Alfred Hitchcock se stal legendárním britským a americkým filmovým režisérem, hercem, producentem a také spisovatelem. Přesto získal jen jednoho Oscara.

Tento vzrůstem poměrně nízký pán utkvěl většině lidí v hlavě jako jeden z nejvýznamnějších hororových režisérů. Je ale pravdou, že jeho tvorba se řadí spíše do žánru psycho-thrillerů, než hororu. Za více než šedesátiletou kariéru proplul Alfred Hitchcock érou němých filmů, přes začátky filmů mluvených až do doby barevných snímků.

Rodiče Hitchcocka često trestali

Narodil a byl vychováván v londýnském Leytonstone. Alfred Hitchcock studoval katolickou školu sv. Ignáce (St. Ignatius College) a jeho rodiče ho vedli velice přísně. Jako trest za jeho nevhodné chování ho matka nutila stát hodiny u její postele nebo musel jít žádat důstojníka policie o to, aby ho na pár minut uzamkli v cele za špatné chování, jak mu poručil jeho otec.

Tyto všechny metody trestů Alfreda Hitchcocka později inspirovaly v jeho filmech. Když mu ve 14 letech zemřel otec, přerušil studia v katolické škole a začal studovat školu strojírenství a navigace. Poté dva roky pracoval v supermarketu v pekařském oddělení.

Hitchcockův první film propadl

Poprvé se s filmem Alfred Hitchcock setkal v devatenácti letech (1919) a o rok později se o něj jako takový začal zajímat. Od kreslíře mezititulků u němých filmů, k čemuž mu pomohl jeho koníček kreslení karikatur, se dostal k pozici asistenta režie a následně scenáristy.

Režírovat svůj vlastní film měl možnost poprvé v roce 1925. Nesl název Zahrada rozkoše (1925). Film byl neúspěšný, ale Alfred Hitchcock se nevzdal a v roce 1926 režíroval snímek v žánru thriller. Jmenoval se Příšerný host (1927) a měl veliký úspěch jak komerčně, tak i u kritiků.

Alfred Hitchcock byl magnet na ženy

Poté začal Alfred Hitchcock usilovat o vlastní propagaci v médiích a najal si publicistu, který měl za úkol upevnit jeho pověst. Ještě roku 1926 se oženil se svou asistentkou režie Almou Reville a o dva roky později se jim narodila dcera Patricia. Alma Reville s manželem spolupracovala na všech jeho filmech a napsala také několik scénářů.

Od roku 1939 pracoval Alfred Hitchcock převážně v USA.  A později také zažádal o americké občanství. Ač byl ženatý, jeho renomé samozřejmě začalo fungovat jako magnet na ženy.

Alfred Hitchcock byl výjimečný

Za svůj život Alfred Hitchcock vytvořil mnoho děl. Mezi nejznámější patří Mrtvá a živá (1940), jediný film, který byl oceněný Oscarem za nejlepší film, Okno do dvora (1954), Vertigo (1958), Psycho (1960) a Ptáci (1963), který se považuje za jediný jeho hororový snímek.

Ve své práci byl Alfred Hitchcock výjimečný v mnoha směrech. Jeho filmy silně čerpají ze strachu a fantazie a jsou známy svým typickým humorem. Vyjímá se svým expertním a bezkonkurenčním zvládnutím tempa a napětí děje, které by se dalo krájet ve všech jeho filmech a jeho umění navnadit a vygradovat napínavou atmosféru je bezkonkurenční. Ve většině jeho děl je také možné spatřit ho osobně v nevýrazných, tzv. cameo rolích, které trvají pár vteřin.

Stal se jak výjimečným režisérem, tak i spisovatelem. Jeho knihy byly většinou záhady. Alfred Hitchcock sbíral také detektivní povídky, mezi ně patří např. Krysy, Kdo dá víc, Kolize nebo Dopisy.

Hitchcock dostal řád od Alžběty II.

Patří mu čestné místo v nejvýznamnější filmové kinematografii. V roce 1967 Alfred Hitchcock dostal cenu Irving G. Thalberg Memorial Award za celoživotní úspěch, v rámci udělování novoročních vyznamenání obdržel od britské královny Alžběty II. Řád britského impéria, na hollywoodském chodníku slávy má čestně umístěnou hvězdu.

Koncem dubna 1980 Alfred Hitchcock zemřel na ledvinové selhání. Bylo mu 80 let. 

 

Další Filmaři

zobrazit profil David Furnish
David Furnish
zobrazit profil Martin Kuba
Martin Kuba
zobrazit profil Adam Sedlák
Adam Sedlák
zobrazit profil Lucie Konášová
Lucie Konášová
zobrazit profil David Mrnka
David Mrnka
zobrazit profil Ben Falcone
Ben Falcone
zobrazit profil Quentin Tarantino
Quentin Tarantino