Oliver Stone

Oliver Stone

Datum narození: 15. 9. 1946
Profese: Režiser
Znamení: Panna

Související celebrity

Životopis

Oliver Stone je americký režiser, který se zpravidla vyhýbá typickým americkým scénářům. Je velice netradiční a spousta Američanů ho proto nemůže vystát. Lidé ho nenávidí i milují!

William Oliver Stone, známější jen jako Oliver Stone, je americký krajně levicový režisér a scenárista, který třikrát obdržel Cenu Akademie. Vyrůstal v poměrně bohaté rodině v newyorském Manhattanu. Když se jeho rodiče rozvedli, začal pracovat v různých profesích.

V šedesátých letech pak odjel do Vietnamu, kde byl těžce raněn příslušníky Vietkongu. Po návratu do USA začal docházet na New York University's Film School. Od té doby začal točit filmy. K jeho nejznámějším snímkům patří např. Takoví normální zabijáci s Robertem Downeyem, Alexander Veliký s Colinem Farrellem či životopisný snímek o legendární kapele The Doors. Je autorem scénáře například k filmu Půlnoční expres nebo také ke kultovnímu filmu Scarface-Zjizvená Tvář o drogovém bossovi, kterého ztvárnil Al Pacino. Zajímavostí je, že Oliver Stone napsal scénář během svého boje se závislostí na kokainu.

Oliver Stone je umělec, který se ostře vyhýbá typickým produktům hollywoodského světa. Píše, režíruje a produkuje velmi populární, ale taky hodně kontroverzní filmy, ve kterých se velmi často dotýká citlivých míst amerického národního cítění jako je vietnamský syndrom.

Oliver Stone má za sebou pár pěkně nepříjemných skandálů. V roce 1999 zadržela americká policie jeho motající se vůz. Oliver Stone prý tenkrát ani nevěděl, jak se jmenuje. V roce 2005 chytila Olivera Stona policie podruhé. Tentokrát došlo i k zatčení. Oliver Stone řídil pod vlivem alkoholu a drog. Druhý den byl však propuštěn na kauci.

 

Články o celebritě

Žhavé výstřely došly? HIV pozitivní Charlie Sheen slaví narozeniny a čeká na návrat! Žhavé výstřely došly? HIV pozitivní Charlie Sheen slaví narozeniny a čeká na návrat! Slavný americký herec Charlie Sheen, který v úterý 3. září slaví své čtyřiapadesáté narozeniny, dlou... číst článek
Televize schytala palbu z granátometu. Na Ukrajině to před volbami vře Televize schytala palbu z granátometu. Na Ukrajině to před volbami vře Neznámý útočník v sobotu vypálil na sídlo ukrajinské zpravodajské televize 112 střelu z granátometu.... číst článek
Sirius z Harryho Pottera Gary Oldman slaví! Z pomocníka na jatkách hvězdou Sirius z Harryho Pottera Gary Oldman slaví! Z pomocníka na jatkách hvězdou Přestože je britský herec Gary Oldman na první pohled sympaťák, filmové scénáře mu obvykle předepiso... číst článek

Další Filmaři

zobrazit profil Kristýna Květová
Kristýna Květová
zobrazit profil Milan Cieslar
Milan Cieslar
zobrazit profil Karel Kachyňa
Karel Kachyňa
zobrazit profil Fero Fenič
Fero Fenič
zobrazit profil Julius Ševčík
Julius Ševčík
zobrazit profil Jaroslav Sauer
Jaroslav Sauer
zobrazit profil Petr Pýcha
Petr Pýcha
zobrazit profil Václav Křístek
Václav Křístek