Tim Burton

Tim Burton

Datum narození: 25. 9. 1958
Přezdívka: Tim Burton
Místo narození: Burbank, Kalifornia, USA
Profese: režisér, spisovatel, producent
Znamení: Váhy

Související celebrity

Životopis

Tim Burton, okázalý režisér, který se nebojí jít za hranice nemožného. Je libo svatba s mrtvolou, kadeřník s nůžkami místo rukou nebo ďábelský holič? Ve svých filmech dokáže zrealizovat i ty nejdivočejší představy.

Tim Burton je známý pro svůj gotický styl nejen točení, ale i psaní. Ne vždy bylo okolí k jeho tvorbě tak nakloněno. Začínal jako řadový animátor v Disney. Tam si jeho talentu všimli a nechali ho natočit dva krátkometrážní filmy. Jeho prvotiny nebyly od studia přijaty dobře. A však Stephen King si jeho práce všiml. To už se kariéra Tima Burtona rozvíjela slibným směrem. Po natočení remaku na film Planeta opic se zasnoubil s herečkou Helenou Carter. Ačkoliv se nikdy nevzali, herečka se stala stálicí v jeho filmech. Jejich vztah byl plný zvláštností, například proto, že žili v oddělených domech, propojených tunelem. Po 13 letech vztah ukončili. Za tu dobu, spolu vychovali dvě děti.

Ve filmech Tima Burtona se často objevuje Johnny Depp, který je jeho dlouholetým přítelem. Spolupracovali na filmech Střihoruký Edward, Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street, Karlík a továrna na čokoládu, Alenka v říši divů, Temné stíny a Ospalá díraTim Burton se ukázal i v Praze, když vystoupil na koncertě Dannyho Elfmana, který složil hudbu k většině jeho filmů.

 

Články o celebritě

Další Filmaři

zobrazit profil Jaroslav Vízner
Jaroslav Vízner
zobrazit profil Anna Kohoutová
Anna Kohoutová
zobrazit profil Lucie Radová
Lucie Radová
zobrazit profil Olga Špátová
Olga Špátová
zobrazit profil Taika Waititi
Taika Waititi
zobrazit profil Olga Dabrowská
Olga Dabrowská
zobrazit profil Tomáš Bařina
Tomáš Bařina
zobrazit profil Biser Arichtev
Biser Arichtev