Zdeněk Zelenka

Datum narození: 15. 12. 1954
Místo narození: Praha
Profese: režisér, scenárista, dramatik
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Zdeněk Zelenka, přední český režisér, proslul svou zálibou „šít role na míru“. A jak to vypadá? Nejdřív obsazuje herce a pak teprve vymýšlí dialogy.

Dalo by se říct, že Zdeněk Zelenka šel obdobnými kroky jako jeho o šest let mladší kolega Václav Marhoul. Oba vystudovali FAMU, oba spolupracovali s filmovými štáby Barrandova. Každý se ovšem chytl jiného žánru filmografie.

ZDENĚK ZELENKA - ROZHOVOR NAJDETE ZDE>>

Zdeněk Zelenka byl hvězdou ČT

Během 90. let 20. století byl Zdeněk Zelenka jedním z nejvytíženějších režisérů České televize. Vypracoval desítky inscenací nejrůznějších žánrů. Za všechny můžeme zmínit psychologické drama Lorna a Ted, tragikomedii Svědkyně, historický snímek Královský život otroka nebo frašku Brouk v hlavě.

Je známý především díky svým pohádkám. Ještě na Barrandově Zdeněk Zelenka natočil svůj filmový debut, pohádku Čarovné dědictví. Pak už následovaly pohádkové příběhy jako Kouzla králů, v němž hraje mladá Petra Tenorová, odvážný Martin Kraus nebo zákeřná Jitka Schneiderová či oblíbená pohádka z roku 2013 Duch nad zlato, v níž ušil role na míru třeba pro Viktora Preisse či Jiřinu Bohdalovou.

Scénáře psal Zelenka i pro Renče

Jiřina Bohdalová mu jako herečka velmi padla do noty. Ačkoli se někdy hádají, velmi často se objevuje v jeho pohádkách i komediích. Za všechny jmenujme třeba seriál Ach, ty vraždy! nebo pohádku Nesmrtelná teta. O samotné herečce pak natočil snímek Marek, Žofka a já.

O ZDEŇKU ZELENKOVI ČTĚTE ZDE>>

Kromě Jiřiny Bohdalové se mu stal inspirací Vlastimil Brodský (Hugo, já a múzy), Viktor Preiss (Moje malé starosti) či Vladimír Opletal (Štěstí pana kameramana). Jako scenárista zazářil hlavně při tvorbě filmů Filipa Renče: Rebelové, Hlídač č. 47 nebo Requiem pro panenku.

 

Články o celebritě

Další Filmaři

zobrazit profil Ethan Hawke
Ethan Hawke
zobrazit profil Hana Třeštíková
Hana Třeštíková
zobrazit profil Tomáš Pavlíček
Tomáš Pavlíček
zobrazit profil Martin Kuba
Martin Kuba
zobrazit profil Ondřej Trojan
Ondřej Trojan