Olga Špátová

Datum narození: 6. 3. 1984
Místo narození: Praha
Profese: režisérka, kameramanka, dokumentaristka
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Olga Špátová je česká režisérka dokumentárních filmů. Jako kameramanka spolupracovala i se svou matkou, spisovatelkou a vysokoškolskou pedagožkou Olgou Sommerovou.

Dokumentaristka Olga Špátová pochází z filmařské rodiny. Její otec byl filmový režisér Jan Špáta, matka Olga Sommerová je rovněž autorkou celé řady dokumentárních snímků. Bratr Jakub Sommer se taktéž věnuje filmové tvorbě.

Olga Špátová natočila několik krátkých hraných filmů, za které získala několik cen na amatérských i profesionálních festivalech doma i v zahraničí. O vztahu se svou matkou natočila film (Ne)cenzurované rozhovory (2005) a jednu ze dvou částí společného filmu Láska včera, dnes a zítra (2006).

Olga Špátová natočila v roce 2007 dokument o pražské písničkářce Radůze s názvem Půjdu, kam chci a televizní dokument o inscenaci jazzové opery Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra Dobře placená procházka, kde zachytila práci zachytila práci režiséra Miloše Formana v Národním divadle při její realizaci.

Olga Špátová uvedla v roce 2009 v televizi dokument o Karlu Gottovi Fenomén Gott a v dubnu 2010 měl v kinech premiéru její film Oko nad Prahou o stavbě nové Národní knihovny od Jana Kaplického.

Od roku 2009 pracovala Olga Špátová na filmu Největší přání III, kterým navazuje na dvojici dokumentárních filmů svého otce z let 1964 a 1989, majících za úkol reflektovat názorový stav společnosti a jeho proměnu v čase. Film měl premiéru 20. září 2012.

Zatím posledním dokumentem Olgy Špátové je dílo nazvané Daleká cesta (2015). Vypráví v něm příběh Aleše Bárty, který od dětství miluje Afriku, a tak se rozhodl založit nemocnici v nejchudší části tohoto kontinentu.

O OLZE ŠPÁTOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Olga Špátová chodila s dirigentem Bohumilem Kulínským, poté byla pět let partnerkou úspěšné české zpěvačky, Anety Langerové. Svůj vztah přestaly skrývat v roce 2013

Olga Špátová a Aneta Langerová spolu v minulosti spolupracovaly na různých projektech. Olga Špátová své tehdejší partnerce dokonce natočila klip k písni Tragédie u nás na vsi, která vyšla na albu Na Radosti (2014). Velká láska skončila po čtyřech a dokumentaristka od zpěvačky odstěhovala. Posléze začala chodit s o 35 let starším kameramanem Jiřím Malířem, jemuž v květnu 2017 porodila dceru Olgu. Vzali se v létě 2019. 

 

Články o celebritě

Další Filmaři

zobrazit profil Martin Knopp
Martin Knopp
zobrazit profil Michal Samir
Michal Samir
zobrazit profil Jan Malíř
Jan Malíř
zobrazit profil Miloslav Šmídmajer
Miloslav Šmídmajer
zobrazit profil Olmo Omerzu
Olmo Omerzu
zobrazit profil Tomáš Mašín
Tomáš Mašín