Bohumil Kulínský

Datum narození: 5. 5. 1959
Datum úmrtí: 15. 9. 2018
Místo narození: Praha
Profese: sbormistr Bambini di Praga
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Bohumil Kulínský, někdejší sbormistr dětského pěveckého sboru Bambini di Praga, byl odsouzen za zneužívání nezletilých sboristek.

Proslulý soubor Bambini di Praga, který založili v roce 1973 jeho rodiče, vedl Bohumil Kulínský od svých sedmnácti. Sbormistrem byl 27 let. Během té doby také vystudoval dirigování na Pražské konzervatoři a na Janáčkově akademii múzických umění v Brně.

BOHUMIL KULÍNSKÝ - Z VĚZENÍ K FILMU

Kulínský slavil úspěchy i v cizině

Kromě Bambini Bohumil Kulínský dirigoval např. i Komorní filharmonii Pardubice, Symfonický orchestr hlavního města Prahy či Orchestr opery Národního divadla v Praze. Jako dirigent byl úspěšný, takže jej zvali i do zahraničí (dirigoval např. Tokio Philharmonic Orchestra či mnichovský Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks).

Jeho jméno je ale nejvíce spojeno s dětským souborem Bambini di Praga, a působení v tomto tělese mu také zlámalo profesní vaz. V roce 2004 totiž vyšlo najevo, že zneužíval desítky nezletilých sboristek. Bohumil Kulínský byl zatčen a později odsouzen na 5,5 roku za mříže (u 23 dívek byl shledán vinným z pohlavního zneužívání, u 19 bylo jeho jednání posouzeno jako útisk a v 9 případech byl zproštěn obžaloby).

Chtěl založit pěvecký sbor ve vězení

V polovině výkonu trestu byl Bohumil Kulínský za dobré chování v roce 2011 podmíněně propuštěn na svobodu (takže se mu nepodařilo založit za mřížemi pěvecký sbor, nestihl to)

Rozsudek ale obsahoval také zákaz pedagogické činnosti s dětmi na deset let, takže do souboru se Bohumil Kulínský vrátit nemohl. Ani dospělé soubory o něj kvůli jeho kriminální minulosti příliš nestály, což se ukázalo už po jeho zatčení, když byl propuštěn z vazby.

Kulínský dělal taxikářa či archiváře

Živil se dokonce jako taxikář, krátce působil jako druhý sbormistr Pražského filharmonického sboru či jako archivář partitur v Pražské komorní filharmonii. Bohumil Kulínský vydal také knihu příznačně nazvanou Volný pád. Práva na natočení svého příběhu prodal do USA.

O BOHUMILU KULÍNSKÉM ČTĚTE ZDE>>

Bohumil Kulínský se ženil dvakrát. Obě jeho ženy byly členkami Bambini di Praga a s oběma si začal v době, kdy ještě nedosáhly 18 let. První se jmenovala Margita, druhou byla Linda Vágnerová (po rozvodu na podzim 2006 se vdala za zpěváka Michala Hrůzu). V době, kdy pracoval jako asistent kamery, měl vztah s dokumentaristkou Olgou Špátovou.

Někdejšího sbormistra Bohumila Kulínského našli doma mrtvého 15. září 2018. Bylo mu 59 let.

 

Články o celebritě

Přiznání Xindla X: Píseň Anděl byla původně o Kulínském (†59)! Přiznání Xindla X: Píseň Anděl byla původně o Kulínském (†59)! Jako Xindla X ho zná každý, patří mezi naše nejhranější a nejoblíbenější zpěváky. Ondřej Ládek (40),... číst článek
Ester Janečková: Trpěla bolestí na obrazovce! Ester Janečková: Trpěla bolestí na obrazovce! Poprvé od úrazu ramene se Ester Janečková (46) objevila na obrazovce!  Se zlomeninou v ortéze spolum... číst článek
Mrazivé detaily smrti Kulínského (†59): Našli ho na schodech, stihl mámě poslat SMS Mrazivé detaily smrti Kulínského (†59): Našli ho na schodech, stihl mámě poslat SMS Až měsíc po smrti svého syna přesně popsala, proč a jak zemřel! A matka bývalého sbormistra Bambini ... číst článek

Další Hudebníci

zobrazit profil Daniel Barták
Daniel Barták
zobrazit profil Zdeněk Hrášek
Zdeněk Hrášek
zobrazit profil Karel Mrkvička
Karel Mrkvička
zobrazit profil Ota Baláž
Ota Baláž
zobrazit profil Michal Ambrož
Michal Ambrož
zobrazit profil Lešek Wronka
Lešek Wronka
zobrazit profil Jiří Cerha
Jiří Cerha