Jaroslav Vízner

Jaroslav Vízner

Datum narození: 30. 5. 1937
Datum úmrtí: 29. 5. 2022
Místo narození: Praha
Profese: režisér, herec, lodní technik
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Jaroslav Vízner, bratr herce Oldřicha Víznere, se proslavil nejen v rodném Česku, ale také ve Švýcarsku, kam emigroval a kde se stal profesorem.

Z politických důvodů Jaroslav Vízner nesměl v 50. letech 20. století studovat DAMU, ani jiný humanitní obor, takže nakonec absolvoval obor lodě na Vyšší průmyslové škole strojnické.

K filmu to ale Jaroslava Víznera táhnout nepřestalo. Zkoušel se proto uchytit jako asistent produkce a režie u Krátkého filmu. Od roku 1958 byl asistentem produkce a režie Dokumentárního filmu Praha.

V 60. letech Jaroslava Víznera hrál ve více než desítce snímků. Na filmovém plátně debutoval v dramatu Život bez kytary (1962). Hlavní roli ztvárnil v sérii dětských filmů o detektivu Martinovi. Dále se objevil mj. ve snímcích Handlíři, Obraz či Úplně vyřízený chlap.

Jaroslav Vízner hrál v Semaforu

Na divadelních prknech si Jaroslav Vízner zahrál mj. v Semaforu, v oblastních divadlech v Uherském Hradišti, Českém Těšíně a v Kladně. Posléze jej angažoval Jan Grossman do Divadla Na zábradlí.

V listopadu 1968 Jaroslav Vízner emigroval do Švýcarska. Zde nejprve pracoval v lodní společnosti. Po setkání s programovým ředitelem ženevského televizního kanálu RTS byl přijat na režisérskou stáž a jako režisér tam pracoval do roku 2000.

Jaroslav Vízner byl jmenován profesorem na vysoké škole dramatických umění v Ženevě ESAD.

Po návratu do Čech v roce 2001 se Jaroslav Vízner objevil v několika zahraničních filmech. Jmenujme např. Van Helsing, Iluzionista, Hanibal - Zrorení či Edith Piaf.

O JAROSLAVU VÍZNEROVI ČTĚTE ZDE>>

Herec a režisér Jaroslav Vízner, bratr herce Oldřicha Víznera, zemřel den před svými 85. narozeninami 29. května 2022. Po smrti již jsou i jejich další dva bratři.

 

Další Filmaři

zobrazit profil Karel Janák
Karel Janák
zobrazit profil Pavel Háša
Pavel Háša
zobrazit profil Juraj Nvota
Juraj Nvota
zobrazit profil Jan Schmidt
Jan Schmidt
zobrazit profil Jiří Soukup
Jiří Soukup
zobrazit profil Věra Chytilová
Věra Chytilová