David Ondříček

Datum narození: 23. 6. 1969
Místo narození: Praha
Profese: režisér, producent
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

David Ondříček se za své filmy dočkal několika Českých lvů i nominace na Oscara. Proslavil se díky legendárním Samotářům.

Na pražské FAMU studoval David Ondříček dokument. Několik jich i natočil. Po romantice Šeptej (1996) přišla komedie Samotáři, kterou vytvořil již pod záštitou vlastní produkční společnosti. Film si vysloužil tři ceny z Plzně, tři z německého Mannheimu i ocenění z polské Varšavy. K tomu získal i devět nominací na sošku Českého lva. Jednu ze dvou proměněných si odnesl herec a zpěvák Jiří Macháček.

DAVID ONDŘÍČEK SI SPLNIL DĚTSKÝ SEN: PORSCHE 

Ondříček se dočkal i nominace na Oscara

Následovaly bláznivě fanatická Jedna ruka netleská nebo Grandhotel, film natočený podle předlohy spisovatele Jaroslava Rudiše si odchytil další dva České lvy. Detektivku Ve stínu z roku 2012 s Ivanem Trojanem v hlavní roli, vybrali členové České filmové a televizní akademie do boje o amerického Oscara. V divadle režíroval David Ondříček mj. hru 39 stupňů. Věnuje se také natáčení reklam a videoklipů.

Na kontě má osm filmových cen

Celkem za své filmy David Ondříček nasbíral šest cen. První mu přinesli Samotáři, kteří dostali cenu diváků na mezinárodním filmovém festivale ve Varšavě. Jeho nejúspěšnějším filmem byla již zmíněná detektivka Ve stínu, za kterou dostal hned tři České lvy - za nejlepší scénář, nejlepší režii a cenu filmových kritiků a teoretiků za nejlepší hraný film. Kromě toho jeho režisérské dovednosti ocenila i porota Cen české filmové kritiky.

V roce 2018 pak David Ondříček dostal Českého lva v kategorii Nejlepší televizní film nebo minisérii za seriál Dukla 61. V roce 2022 získal sošku krále zvířat za režii životopisného dramatu Zátopek (2021) a také za jeho produkci, tedy v kategorii Nejlepší film.

O DAVIDU ONDŘÍČKOVI ČTĚTE ZDE>>

Otec Davida Ondříčka, kameraman Miroslav Ondříček, byl pravou rukou režiséra Miloše Formana.

Čtyři roky David Ondříček chodil s herečkou Klárou Issovou. Poté se do něj zamilovala její sestřenice Martha Issová, která mu roku 2012 porodila dceru Františku a roku 2018 druhou, kterou pojmenovali Emilka. Z dřívějšího vztahu má producent ještě syna Rudolfa.

Na 55. MFF Karlovy Vary David Ondříček a Martha Issová prozradili, že se vzali.

 

Články o celebritě

Další Filmaři

zobrazit profil Adrian Stojkov
Adrian Stojkov
zobrazit profil Adam Sedlák
Adam Sedlák
zobrazit profil Robert Hloz
Robert Hloz
zobrazit profil Dalibor Záruba
Dalibor Záruba
zobrazit profil Jiří Adamec
Jiří Adamec