Michal Nohejl

Michal Nohejl

Datum narození: 1. 5. 1975
Profese: režisér, scenárista
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Michal Nohejl, který proslul coby režisér reklam, se krůček k sošce Českého lva probojoval svým dramatem Okupace, který mu v roce 2022 vynesl nominaci v kategorii Nejlepší režie.

Že bude režisér, se Michal Nohejl podle svých slov rozhodl již v šesté třídě ZŠ. Po studiu na Filmové škole ve Zlíně pokračoval na katedře režie FAMU v ročníku vedeném Věrou Chytilovou. Natočil řadu studentských krátkometrážních filmů.

Michal Nohej dostal ceny za spoty

Jeho absolventský snímek Fobie byl zařazen do sekce Panorama mladého evropského filmu v rámci Febiofestu 2007 a stal se součástí celovečerního povídkového triptychu. Roku 2008 se Michal Nohejl začal věnovat režii reklamních spotů, např. pro jednu z velkých tuzemských bank.

Jméno Michala Nohejla se stalo značkou výrazného stylu nejen na poli české reklamy. Řada spotů a hudebních videoklipů byla oceněna na festivalech jak v ČR, tak v zahraniční.

Okupace je Nohejlův filmový debut

Debutový celovečerní snímek režiséra a scenáristy Michala Nohejla Okupace (2021), který natočil ve svých 35 letech, získal v roce 2022 šest nominací na Cenu české filmové kritiky. Pro filmaře to byly hned dvě - v kategorii Nejlepší režie a na Cenu Innogy pro objev roku.

Za režii tohoto dramatického snímku byl Michal Nohejl nominován na Českého lva. Šílený večírek v baru, o němž film zasazený do 70. lét 20. století mj. pojednává, se vydal na cestu k celkem 11 soškám krále zvířat.

Okupace bodovala na Cenách české filmové kritiky - Michal Nohejl v kategorii Nejlepší režie a ještě získal Cenu Innogy pro objev roku.

O MICHALU NOHEJLOVI ČTĚTE ZDE>>

„Jsem fanoušek Švejka a tahle historka přesně zapadá do světa hrdinů a antihrdinů. I když se odehrála za normalizace, mohlo se to stát kdykoliv, klidně i v době německé okupace nebo dnes,“ řekl Michal Nohejl v rozhovoru pro Český rozhlas.

 

Další Filmaři

zobrazit profil Libor Kodad
Libor Kodad
zobrazit profil Jaroslav Dudek
Jaroslav Dudek
zobrazit profil Michal Samir
Michal Samir
zobrazit profil Emir Kusturica
Emir Kusturica
zobrazit profil Jaromír Polišenský
Jaromír Polišenský
zobrazit profil Miro Šifra
Miro Šifra
zobrazit profil Martin Dolenský
Martin Dolenský
zobrazit profil Gustav Oplustil
Gustav Oplustil