Petra Špalková

Datum narození: 21. 2. 1975
Místo narození: Brno
Výška: 165 cm
Profese: herečka
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Herečka Petra Špalková v roce 1997 obdržela Cenu Thálie v kategorii Talent roku a 11 let nato si odnesla svého prvního Českého lva za vedlejší roli ve filmu Bába z ledu.

Narodila se do fotbalové rodiny. Její otec byl fotbalovým rozhodčím a matka fotbalovou funkcionářkou. Petra Špalková se však intenzivně věnovala divadlu a snila o profesionální herecké kariéře. V letech 1980 až 1988 účinkovala spolu se bratrem Jakubem Špalkem v inscenacích Dětského studia brněnského Divadla Na provázku.

PETRA ŠPALKOVÁ O PROBLÉMECH S POČETÍM

Špalková hrála v divadle s bratrem

Po maturitě Petra Špalková studovala čtyři semestry divadelní vědu na Univerzitě Karlově, nakonec ale dala přednost divadelní praxi. V letech 1991 až 1996 byla členkou divadelního spolku Kašpar, jehož zakladatelem, producentem a režisérem byl bratr Jakub. V roce 1996 nastoupila do pražského Činoherního klubu, kde se objevila např. v představeních Skleněný zvěřinec, Tři sestry nebo Zkrocení zlé ženy.

V roce 1997 se Petra Špalková stala držitelkou Ceny Thálie jako talent roku. Na podzim 1999 přestoupila do Divadla Na zábradlí. V roce 2000 byla nominována na Cenu Alfréda Radoka za nejlepší ženský herecký výkon. Petra Špalková byla považována za jednu z nejtalentovanějších a nejzajímavějších divadelních hereček mladé generace. V roce 2005 se stala členkou činohry Národního divadla v Praze, v letech 2001až 2006 učila na Pražské konzervatoři.

Petra Špalková má už dva České lvy

Ve filmu si Petra Špalková poprvé zahrála roku 1993, kdy jí do svého filmu Šakalí léta obsadili režisér Jan Hřebejk a scénárista Petr Jarchovský. Poté se objevila třeba v kultovním filmu Babí léto. Menší roli dostala v oskarovém snímku Kolja.

Za vedlejší roli ve filmu Bohdana Slámy Bába z ledu si Petra Špalková roku 2018 odnesla Českého lva. Vidět jsme ji mohli také v seriálech Zdivočelá země, Četnické humoresky nebo Letiště

Dalšího Českého lva Petra Špalková zístala též v kategorii Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli, a to za ztvárnění postavy v historickém dramatu Krajina ve stínu (2020).

O PETŘE ŠPALKOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Petra Špalková má s o 10 let mladším manželem Miloslavem Tichým syna Aloise a dceru Andělu. Před lety však zažila tragickou událost, když v průběhu svého prvního těhotenství potratila. Herečka už je jednou rozvedená, z prvního manželství však žádného potomka nemá.  

 

Další Herci

zobrazit profil Sarah Haváčová
Sarah Haváčová
zobrazit profil Miroslav Donutil
Miroslav Donutil
zobrazit profil Monica Barbaro
Monica Barbaro
zobrazit profil Ivan Franěk
Ivan Franěk
zobrazit profil Milena Steinmasslová
Milena Steinmasslová
zobrazit profil Jana Švandová
Jana Švandová
zobrazit profil Josef Abrhám
Josef Abrhám
zobrazit profil Zuzana Šulajová
Zuzana Šulajová