Josef Abrhám

Datum narození: 14. 12. 1939
Datum úmrtí: 17. 5. 2022
Místo narození: Zlín
Profese: herec, dabér
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Herec Josef Abrhám, bývalý manžel Libuše Šafránkové, získal za film Šakalí léta Českého lva. V 90. letech 20. století obdržel Cenu ministra kultury.

Filmový a televizní herec Josef Abrhám, který proslul jako doktor Blažej z oblíbeného seriálu Nemocnice na kraji města, se narodil do Protektorátu Čechy a Morava - značně nehezké doby a prostředí. Přesto se jeho život odehrával spíše veselejším stylem, ostatně stejně jako většina jeho filmových rolí.

JOSEF ABRHÁM O PROBLÉMECH VE VZTAHU

Absolvent pražské DAMU Josef Abrhám, začínal jako herec v Divadle na Vinohradech a hostoval také na scéně Národního divadla. Do vznikajícího Činoherního klubu nastoupil po ukončení vojenské služby a stal se jeho důležitou součástí. Na dva roky přijal angažmá v Národním divadle, odkud ale vzápětí odešel.

Hrál řadu výrazných rolí ve spoustě českých filmů, jako byla např. veselohra Oldřicha Lipského Marečku, podejte mi pero! (1976). Postava třídního učitele v tomto snímku se stala základem pro jeho obsazování do komických rolí, které ale Josef Abrhám dokázal ztvárnit s vlastním nezaměnitelným kouzlem, takže postavy neztrácely na důstojnosti.

JOSEF ABRHÁM - JAK SE DAL DOHROMADY S POPELKOU?

Můžeme jmenovat filmy, které již patří téměř k české klasice: Vrchní, prchni!, Kulový blesk, Polská krev, Jak je důležité míti Filipa, Stůj, nebo se netrefím, Šakalí léta, Obsluhoval jsem anglického krále, Kráska v nesnázích či Odcházení.

Mezi zásadní role Josefa Abrháma patří doktor Blažej, kterého hrál v Nemocnici na kraji města. Dodnes je tento seriál považován za jeden z nejkvalitnějších počinů v tomto specifickém oboru, kterým je český televizní seriál, přestože se natáčel v době normalizace. Zde je třeba zmínit velkou zásluhu scénáře, který napsal Jaroslav Dietl.

Josef Abrhám byl oceněn Českým lvem za výkon v komedii Jana Hřebejka Šakalí léta (1993). Kromě řady dalších ocenění mu byla v 90. letech 20. století udělena Cena ministra kultury.

O JOSEFU ABRHÁMOVI ČTĚTE ZDE>>

V roce 1976 se jeho manželkou stala herečka Libuše Šafránková a o rok později se jim narodil syn Josef, který se stal scénáristou a režisérem. Za manželku si vzal dokumentaristku Denisu Grimmovou. V roce 2013 se pár rozešel, což zarmoutilo celý zbytek rodiny. Zato Josef Abrhám st. se svou Popelkou tvořil harmonický vztah  desítky let. Pár prošel těžkým obdobím, když byla Libušce diagnostikována rakovina plic. Manželka ho opustila navždy 9. června 2021, kdy po těžké operaci ve věku 68 let zemřela.

Herec a dabér Josef Abrhám zemřel 17. května 2022. Bylo mu 82 let.

 

 

Články o celebritě

Další Herci

zobrazit profil Kevin  Costner
Kevin Costner
zobrazit profil Viet Anh Doan
Viet Anh Doan
zobrazit profil Antonie Formanová
Antonie Formanová
zobrazit profil Pavla  Beretová
Pavla Beretová
zobrazit profil Rupert Grint
Rupert Grint
zobrazit profil Felix Holzmann
Felix Holzmann
zobrazit profil Milo Ventimiglia
Milo Ventimiglia
zobrazit profil Kathy Bates
Kathy Bates