Naďa Urbánková

Datum narození: 30. 6. 1939
Datum úmrtí: 3. 2. 2023
Místo narození: Nová Paka
Profese: zpěvačka, herečka
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Naďa Urbánková, populární česká zpěvačka a herečka, s uměním začala koketovat v roce 1959 v pardubickém divadle, ačkoliv byla vystudovaná zdravotní sestra.

Proslavila se nezapomenutelnými šlágry Drahý můj, Závidím, Blonďák s červenou bugatkou nebo Mám ráda žužu. Pětkrát si Naďa Urbánková vyzpívala vítězství v anketě Zlatý slavík. Několikrát koncertovala v Británii nebo v Americe. Spolupracovala rovněž i s orchestrem Václava Hybše či s Armádním uměleckým souborem. Byla i součástí kapely Country Beat Jiřího Brabce, který spáchal sebevraždu.

Uplatnění, byť v menší míře, Naďa Urbánková našla i ve filmu. Předvedla se např. v muzikálové komedii Kdyby tisíc klarinetů, v oscarových Ostře sledovaných vlacích nebo ve snímku Na samotě u lesa. V Českém rozhlase měla vlastní pořad Písničky pro Vysočinu.

O NADĚ URBÁNKOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Své zkušenosti shrnula do knihy A příště lépe. Naďa Urbánková v ní vypráví mj. o znásilnění vlastním otcem, o svém prvním manželství s Karlem Urbánkem nebo o zhrzené lásce s hercem Josefem Abrhámem.

Kvůli ní se odstěhovala do Ameriky, kde se provdala za herce Jana Nemejovského. S ním měla Naďa Urbánková dceru Janu Fabiánovou. Dítě čekala i s Karlem Urbánkem, narodilo se ale mrtvé.

Naďa Urbánková prožila a nakonec i ukončila třetí manželství s lékařem Josefem Havlíkem. Bydleli nějaký čas ve Švýcarsku. Kromě milostných trampot jí potkal i problém zdravotní; onemocněla rakovinou, kvůli které přišla o obě ňadra. Navzdory zákeřné chorobě se však vrátila zpět ke koncertování.

Zpěvačka a herečka Naďa Urbánková zemřela 3. února 2023. Bylo jí 83 let.

 

Články o celebritě

Další Zpěváci

zobrazit profil Michal Bragagnolo
Michal Bragagnolo
zobrazit profil Eminem (Marshall Matthers)
Eminem (Marshall Matthers)
zobrazit profil Beyoncé Knowles-Carter
Beyoncé Knowles-Carter
zobrazit profil Iva Bittová
Iva Bittová
zobrazit profil Jiří Korn
Jiří Korn
zobrazit profil  Annabelle (Anna Žitníková)
Annabelle (Anna Žitníková)
zobrazit profil Olga Lounová
Olga Lounová
zobrazit profil Bill Kaulitz
Bill Kaulitz