Libuše Šafránková

Datum narození: 7. 6. 1953
Datum úmrtí: 9. 6. 2021
Místo narození: Šlapanice u Brna
Profese: herečka
Znamení: Blíženci

Související celebrity

Životopis

Libuše Šafránková zazářila jako Popelka, Večernice, vodnice Jana či Helena Vránová z Vrchní, prchni! Překrásná herečka získala jednoho Českého lva.

Po brněnské konzervatoři předvedla Libuše Šafránková své první role v Mahenově divadle nebo v divadle Za branou. Poté přešla do pražského Činoherního klubu. Excelovala v Žebrácké opeře od Václava Havla, Gogolově Ženitbě nebo v dramatu od Jiřího Menzela Tři v tom. Pak začala působit na prknech Národního divadla.

LIBUŠE ŠAFRÁNKOVÁ - JAK PŘIŠLA O VNOUČATA?

Slávu Šafránkové přinesla Popelka

Kromě pohádek si Libuše Šafránková zahrála i v řadě komedií: ve Vrchní, prchni! od Svěráka a Smoljaka, ve Vorlíčkově Jak utopit doktora Mráčka či v Báječných létech pod psa podle románu Michala Viewegha. Objevila se i v seriálových Četnických humoreskách po boku Tomáše Töpfera. V Malé mořské víle si zahrála po boku své sestry Miroslavy Šafránkové. Z novějších snímků byla k vidění v pohádce Micimutr či v seriálu Gympl s (r)učením omezeným.

Nezapomenutelnou se herečka Libuše Šafránková stala pro všechny české děti v pohádkách Princ a Večernice, Třetí princ a především Tři oříšky pro popelku (prince jí skvěle ztvárnil Pavel Trávníček), která po několik generací patří k oblíbené a neodmyslitelné vánoční klasice nejen v Česku, ale i v Německu a dokonce Norsku (když tamní veřejnoprávní televize NRK po dvaceti letech opakovaného štědrovečerního vysílání Popelku v roce 1993 stáhla, zaplavila ji lavina stížností a rok na to se Libuška Šafránková ke svým norským divákům opět vrátila - v pětimilionovém Norsku si ji rok co rok nenechá ujít milion diváků).

Šafránková nej herečkou všech dob 

Za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli v oscarovém filmu Jana Svěráka Kolja získala Libuše Šafránková Českého lva. V roce 2008 se stala nejoblíbenější českou herečkou všech dob v rozsáhlé anketě Hvězda mého srdce.

O LIBUŠI ŠAFRÁNKOVÉ ČTĚTE ZDE>>

Její manžel Josef Abrhám (měli spolu syna Josefa) jí stál vždy po boku, což se ukázalo jako velmi potřebné, když ji po šedesátce operovali kvůli rakovině.

Herečka Libuše Šafránková zemřela 9. června 2021. Bylo jí 68 let.

 

Články o celebritě

Další Herci

zobrazit profil Miroslav Šimůnek
Miroslav Šimůnek
zobrazit profil Alec Baldwin
Alec Baldwin
zobrazit profil Petr Reidinger
Petr Reidinger
zobrazit profil Simona Babčáková
Simona Babčáková
zobrazit profil Matyáš  Valenta
Matyáš Valenta
zobrazit profil Jenovéfa Boková
Jenovéfa Boková
zobrazit profil Petra Molnárová
Petra Molnárová
zobrazit profil Gabriela Marcinková Mihalčínová
Gabriela Marcinková Mihalčínová