Jakub Špalek

Jakub Špalek

Datum narození: 8. 5. 1968
Místo narození: Brumov-Bylnice
Profese: herec, režisér, divadelní producent
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Jakub Špalek se coby ředitele pražského Divadla v Celetné v Praze předvedl v hlavní roli seriálu Na lavici obžalovaných justice či jako jeden ze svérázů v Národní házené.

S hraním začal již v dětství, a to mj. v. Dětském studiu Divadla Na provázku nebo v ochotnickém divadle, kde účinkovala i jeho mladší sestra Petra Špalková. Po gymnáziu s matematicko-fyzikálním zaměřením Jakub Špalek absolvoval pražskou DAMU.

Špalek stál u zrodu spolku Kašpar

S režiséry Janem Hřebejkem a Michalem Dočekalem nebo např. s hercem Janem Potměšilem krátce po Sametové revoluci 1989 založil soubor Kašpar. Coby jeho principál, režisér a herec se Jakub Špalek roku 1994 stal ředitelem divadla V Celetné, kde sídlí i spolek Kašpar.

Na filmovém plátně Jakub Špalek debutoval v lyrické komedii Do zubů a do srdíčka (1985). Zahrál si v seriálech Chlapci a chlapi, Poldové a nemluvně nebo ve filmech Šakalí léta, Jízda a Mazaný Filip.

JAKUB ŠPALEK - ROZHOVOR ČTĚTE ZDE>>

Jednu z klíčových postav Jakub Špalek ztvárnil v seriálech - dramatickém Na lavici obžalovaných justice (1998) a komediálním Národní házená (2022). Zde si zahrál svérázného Feryho po boku svých přátel Huga (Martin Pechlát), Horsta (Michal Suchánek), Pučmy (Václav Neužil) a Vladěny (Petr Vršek).

Manželkou Jakuba Špalka je herečka Eva Elsnerová, s níž má syna.

 

Další Herci

zobrazit profil Robert Sheehan
Robert Sheehan
zobrazit profil Anastasia Hagen
Anastasia Hagen
zobrazit profil Carmen Electra
Carmen Electra
zobrazit profil Ed O´Neill
Ed O´Neill
zobrazit profil Šimon Bilina
Šimon Bilina
zobrazit profil Jitka Ježková
Jitka Ježková
zobrazit profil Taylor John Smith
Taylor John Smith
zobrazit profil Braňo Holiček
Braňo Holiček