Jakub Špalek

Jakub Špalek

Datum narození: 8. 5. 1968
Místo narození: Brumov-Bylnice
Profese: herec, režisér, divadelní producent
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Jakub Špalek se coby ředitele pražského Divadla v Celetné v Praze předvedl v hlavní roli seriálu Na lavici obžalovaných justice či jako jeden ze svérázů v Národní házené.

S hraním začal již v dětství, a to mj. v. Dětském studiu Divadla Na provázku nebo v ochotnickém divadle, kde účinkovala i jeho mladší sestra Petra Špalková. Po gymnáziu s matematicko-fyzikálním zaměřením Jakub Špalek absolvoval pražskou DAMU.

Špalek stál u zrodu spolku Kašpar

S režiséry Janem Hřebejkem a Michalem Dočekalem nebo např. s hercem Janem Potměšilem krátce po Sametové revoluci 1989 založil soubor Kašpar. Coby jeho principál, režisér a herec se Jakub Špalek roku 1994 stal ředitelem divadla V Celetné, kde sídlí i spolek Kašpar.

Na filmovém plátně Jakub Špalek debutoval v lyrické komedii Do zubů a do srdíčka (1985). Zahrál si v seriálech Chlapci a chlapi, Poldové a nemluvně nebo ve filmech Šakalí léta, Jízda a Mazaný Filip.

JAKUB ŠPALEK - ROZHOVOR ČTĚTE ZDE>>

Jednu z klíčových postav Jakub Špalek ztvárnil v seriálech - dramatickém Na lavici obžalovaných justice (1998) a komediálním Národní házená (2022). Zde si zahrál svérázného Feryho po boku svých přátel Huga (Martin Pechlát), Horsta (Michal Suchánek), Pučmy (Václav Neužil) a Vladěny (Petr Vršek).

Manželkou Jakuba Špalka je herečka Eva Elsnerová, s níž má syna.

 

Další Herci

zobrazit profil Jaroslav Šmíd
Jaroslav Šmíd
zobrazit profil Liliana Malkina
Liliana Malkina
zobrazit profil Ladislav Smoljak
Ladislav Smoljak
zobrazit profil Matěj  Hádek
Matěj Hádek
zobrazit profil Amber Heard
Amber Heard
zobrazit profil Gabriela Míčová
Gabriela Míčová
zobrazit profil Ayelet Zurerová
Ayelet Zurerová
zobrazit profil Štefan Kožka
Štefan Kožka