Martin Pechlát

Martin Pechlát

Datum narození: 30. 10. 1974
Místo narození: Brno
Profese: herec
Znamení: Štír

Související celebrity

Životopis

Herec Martin Pechlát má za sebou angažmá na několika scénách a řadu filmových i televizních rolí. Je držitelem Ceny Alfréda Radoka za skvělé ztvárnění Hitlerova ministra propagandy Goebbelse.

Členem činohry Národního divadla se Martin Pechlát stal v sezóně 2012/2013, kde hned dostal několik rolí. Například v inscenacích Kvartýr, Strýček Váňa nebo 1789 aneb Dokonalé štěstí. Dále v Zahradní slavnosti Václava Havla, v Jedenáctém přikázání, v představení Ze života hmyzu a inscenaci Audience u královny, kde ztvárnil Davida Camerona.

MARTIN PECHLÁT - SEX V MODRÝCH STÍNECH

Absolvoval Katedru alternativního a loutkového divadla na pražské DAMU. Po škole nastoupil do angažmá v Klicperově divadle v Hradci Králové. Později byl jednou z hereckých opor Divadla Komedie, kde působil až do zániku souboru Pražského komorního divadla. Právě na této scéně ztvárnil Martin Pechlát roli Goebbelse, za niž v roce 2009 získal Cenu Alfréda Radoka v kategorii nejlepší mužský herecký výkon roku (inscenace Goebbels/Baarová). Téhož roku dostal také cenu Cenu Thálie za mužský herecký výkon. Štěstí se na něj usmálo i o dva roky později, kdy převzal Cenu Alfréda Radoka v kategorii mužský herecký výkon roku za inscenaci Legenda o svatém pijanovi (hrála se v Pražském komorním divadle). Vidět jste Martina Pechláta mohli také ve skvělém představení Ucpanej systém, které je jednou z divácky neoblíbenějších inscenací Dejvického divadla v Praze.

Filmografie Martina Pechláta je také velmi bohatá. Posuďte sami: Nuda v Brně, Václav, Vratné lahve, Účastníci zájezdu, František je děvkař, Ženy v pokušení, Polski film, Něžné vlny, Strašidla, Řachanda, Rudý kapitán, Já, Olga Hepnarová. Ani v seriálech na něj režiséři nezapomínají. Hrál v Útěku do Budína, Ulici, Kriminálce Anděl, Expozituře, Dokonalém světě, Okresním přeboru, Cestách domů či v Modrých stínech, a to po boku Terezy Voříškové, Kláry Melíškové, Stanislava Majera, Martina Huby či Davida Novotného a Miroslava Krobota.

V roce 2022 byl Martin Pechlát nominován na Českého lva za svůj výkon v hlavní roli v dramatu Okupace (2021) a ve vedlejší v dramatu Atlas ptáků (2021).

 

Další Herci

zobrazit profil Norman Reedus
Norman Reedus
zobrazit profil Nicole Kidman
Nicole Kidman
zobrazit profil Ondřej Kraus
Ondřej Kraus
zobrazit profil Jaroslav Marvan
Jaroslav Marvan
zobrazit profil Eva Horská
Eva Horská
zobrazit profil Beáta Kaňoková
Beáta Kaňoková
zobrazit profil Michal Kern
Michal Kern
zobrazit profil Pavla Drtinová
Pavla Drtinová