Eva Horská

Eva Horská

Datum narození: 10. 7. 1967
Místo narození: Praha
Profese: herečka, dabérka a spisovatelka
Znamení: Rak

Související celebrity

Životopis

Herečka Eva Horká se věnuje divadlu. Ihned po absolvování Státní konzervatoře se dostala rovnou na prkna Národního divadla, kde debutovala Ofélií v Shakespearově Hamletovi.

Před kamerou Eva Horská poprvé stanula ještě v dětství při natáčení televizního dramatu Mário a kúzelník (1976), natočené na motivy povídky Thomase Manna. Režisér do snímku obsadil mj. Emílii Vášáryovou, Juraje Kukuru, Milana Kňažka, Hanu Gregorovou či Květu Fialovou.

Na svém kontě má Eva Horská řadu filmových, televizních i rozhlasových rolí. Objevila se ve snímcích Německý uprchlík, Růženka, Pohádka o kouzelné píšťalce, Zlatý copánek, Pohádka o začarované vlčici a v seriálech Rodáci, Co teď a co potom, Laskavý divák promine. Hlas Evy Horké mohli diváci slyšet ve filmech Yentl, Spartakus, Cindy, Johny, Divoký anděl nebo v rozhlase v Krysaři, Andělčině smíchu či v Nemilované slečně Else.

Hned po studiích hudebně-dramatického oboru na Státní konzervatoři Eva Horská dostala od režiséra Miroslava Macháčka roli Ofélie v Shakespearově Hamletovi, a tak stanula na prkna Národního divadla v Praze. V této úloze alternovala se Zorou Jandovou. V Národním, na neprestižnější české scéně, ztvárnila řadu postav. Jmenujme představení Modrý pavilon, Tartuffe, Zlý jelen, Marná lásky snaha, Ze života hmyzu, Jak se vám líbí, Deník ničemy, Fidlovačka, Herkules a Augiášův chlív. Z ND odešla roku 1992. Poté hostovala v pražském divadle Ká, v Divadle za branou, Divadle v Dlouhé či v Divadlem v Řeznické, kde ji diváci mohli vidět v dramatu Johna Osborna Ohlédni se v hněvu. Roku 1999 přijala angažmá v Městském divadle v Mladé Boleslavi.

Eva Horská vydala dvě sbírky poezie. Roku 2000 začala vyučovat na Vyšší odborné škole herecké hlavní obor – herectví.

 

Další Herci

zobrazit profil Roger Moore
Roger Moore
zobrazit profil Julius Neumann
Julius Neumann
zobrazit profil Marie Švestková
Marie Švestková
zobrazit profil Sofia Hublitz
Sofia Hublitz
zobrazit profil Zuzana Šulajová
Zuzana Šulajová
zobrazit profil Gabriela Vránová
Gabriela Vránová
zobrazit profil Bětka Stanková
Bětka Stanková
zobrazit profil Andy Serkis
Andy Serkis