Vlasta Burian

Datum narození: 9. 4. 1891
Datum úmrtí: 31. 1. 1962
Místo narození: Liberec
Profese: herec, režisér a podnikatel
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Král komiků Vlasta Burian byl jedním z nejpopulárnějších herců první republiky. Po válce byl neprávem nařčen z kolaborace. I přesto jeho sláva trvá dodnes.

Vlasta Burian vlastním jménem Josef Vlastimil Burian nebyl jen populární herec – filmový a divadelní -, ale také režisér, zpěvák, divadelní ředitel, sportovec, podnikatel, spisovatel, mim a imitátor. Talentovaný Vlasta Burian se narodil libereckému krejčímu a ochotníkovi Antonínu Burianovi a jeho o pět let starší manželce Marii Burianové, která měla z předchozího manželství dceru Žofii Pickovou. V jeho deseti letech se rodina přestěhovala na pražský Žižkov. Jako dítě zpíval na kúru, měl rád operu, ale také sport. Vynikal zejména ve fotbale - byl brankářem. Hrál za Union Žižkov, později za Viktorii Žižkov a pak za Spartu. Věnoval se také cyklistice a závodně hrál tenis.

VLASTA BURIAN – UNIKÁTNÍ FOTO KRÁLE KOMIKŮ

Své bavičské nadání zpočátku uplatňoval převážně na večírcích svých přátel. Otec mu nejprve v kariéře baviče bránil, ale když viděl syna na jednom představení v hospodě, usoudil, že je výborný komik a nadále jej od umělecké činnosti neodrazoval.

Hereckou kariéru Vlasta Burian nastartoval vystupováním v kabaretech. Po válce dostal role v několika seriózních divadlech (např. Národní divadlo, Vinohradské divadlo). Když se stal slavnějším, založil si Divadlo Vlasty Buriana (1925). Jeho podnikem prošlo mnoho skvělých herců, jako jsou třeba Jaroslav MarvanČeněk Šlégl či Jindřich Plachta)

Vlasta Burian natočil na čtyři desítky filmů. Převážně šlo o komedie (C. a k. polní maršálek, To neznáte Hadimršku, Lelíček ve službách Sherlocka Holmese, Ducháček to zařídí, U pokladny stál…, Anton Špelec, ostrostřelec, Tři vejce do skla, Katakomby, Hrdinný kapitán Korkorán, Přednosta stanice, Ulice zpívá). Zajímavé je, že za každou velkou roli dostával honorář přesahující sto tisíc korun, zatímco velké filmové dámské hvězdy (Lída Baarová, Adina Mandlová, Nataša Gollová či Věra Ferbasová) si za roli vydělaly pouze deset tisíc.

Za druhé světové války si jeho vysoupení oblíbili nacisté. Po válce byl nařčen z kolaborace a jeho hvězda uhasla. Kvůli tomu stanul i před soudem. "Omilostněn" byl až v roce 1954, kdy směl vystoupit po boku Jana Wericha v pohádce Byl jednou jeden král.

Z poměru s tanečnicí Anči Pírkovou se roku 1912 Burianovi narodila dcera Emilka Burianová-Kristlová. O sedm let později se oženil s Ninou Červenkovou. Konec umělcova života byl krušný. Dostal se do finančních problémů, a aby se uživil, musel vystupovat s těžkým zápalem plic. Krátce nato zemřel na plicní embolii. Nina jej přežila o pouhých devět týdnů, podle pamětníků zemřela na manželově hrobě.

BOHÉMA: VLASTU BURIANA HRAJE VLADIMÍR JAVORSKÝ 

 

Články o celebritě

Náhlá smrt otčíma Jaromíra Hanzlíka: Infarkt během natáčení! Náhlá smrt otčíma Jaromíra Hanzlíka: Infarkt během natáčení! Herec Vladimír Hrubý proslul zejména rolí hlavy moravské rodiny v komediích Šéfe, vrať se a Šéfe, jd... číst článek
Tohle Matuš přepískl! Ty jsi vocas, urazila se jeho Lucinka Tohle Matuš přepískl! Ty jsi vocas, urazila se jeho Lucinka Muzikálový zpěvák Bohuš Matuš (49) dorazil společně se svou manželkou Lucinkou (20) na premiéru vále... číst článek
Zemřela operní hvězda Soňa Červená (†97): Dámou byla až do konce! Zemřela operní hvězda Soňa Červená (†97): Dámou byla až do konce! Ve věku 97 let zemřela celosvětově uznávaná mezzosopranistka Soňa Červená, žena, která po celý svůj ... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Tomáš Červinek
Tomáš Červinek
zobrazit profil Tomáš Vorel ml.
Tomáš Vorel ml.
zobrazit profil Tereza Hofová
Tereza Hofová
zobrazit profil Gabriela Vránová
Gabriela Vránová
zobrazit profil František Němec
František Němec
zobrazit profil Magda Vášáryová
Magda Vášáryová
zobrazit profil Kryštof Hádek
Kryštof Hádek
zobrazit profil Marcela Čapková
Marcela Čapková