Karel Dobrý

Datum narození: 2. 5. 1969
Místo narození: Karlovy Vary
Profese: herec
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Karla Dobrého jeho fyziognomie předurčila do výrazných postav. Znalost jazyků mu zas umožnila hrát v zahraničních snímcích. Za Hastrmana dostal Českého lva.

V divadle Karel Dobrý aktivně působí od první poloviny 90. let 20. století. Začínal na pražské scéně věnující se dětskému divákovi, v Divadle Jiřího Wolkera (dnes Divadlo v Dlouhé). Byl členem Městských divadlech pražských, kde vystupoval především s Divadelním spolkem Kašpar.

KAREL DOBRÝ SI SÁHL NA ŽIVOT

V divadle Karel Dobrý hrál i v Oslu

V letech 1993 až 2002 byl Karel Dobrý angažován v pražském Divadle Na zábradlí, kde hrál v řadě výrazných inscenací. V roce 2002 odešel ze stálého angažmá a spolupracoval s řadou souborů a divadel: Nordic Black Theatre (v norském Oslu), Divadlo Komedie (se souborem Pražského komorního divadla), Činoherní studio Ústí nad Labem, Národní divadlo Praha, Letní shakespearovské slavnosti, Divadlo Archa, Divadlo Ta Fantastika či La Fabrika.

Poprvé se Karel Dobrý předvedl před kamerou v televizním historickém dramatu Elektro, má lásko (1991) společně s Janem Kanyzou, Janou Švandovou, Tomášem Töpferem a Jiřím Štěpničkou. V seriálu to bylo o rok později, a to v sérii Mladý Indiana Jones a krátce nato v České sodě v podání zejména herců oblíbeného divadla Sklep.

Karel Dobrý tátou na tahu či upírem

A seriály poté pro Karla Dobrého nezůstaly tabu. Jmenujme např. Vyprávěj, Borgia, Cirkus Bukowsky, České století, Život a doba soudce A. K., Policie ModravaMordparta, Čestníci z Luhačovic, Tátové na tahu nebo Místo činu Ostrava. 

Svůj talent Karel Dobrý předvedl v řadě filmů, mj. Kytice (2000), Krysař (2003), Krev zmizelého (2005), Ocas ještěrky (2009), Lída Baarová (2016). Ve stejném roce to byla rodinná komedie Strašidla Zdeňka Trošky, který Karla Dobrého obsadil do role upíra.

Při nehodě přišel Dobrý o malíček

Za ztvárnění hlavní role v romantickém příběhu režiséra Ondřeje Havelky Hastrman (2018) Karel Dobrý nejen získal sošku Českého lva, ale také nominaci na Cenu české filmové kritiky v kategorii Nejlepší herec.

Ze zahraničních snímků připomeňme thriller Sacred Cargo, fantasy Hui Buh a Mission: Impossible nebo thriller Emperor. Karel Dobrý začal příležitostně spolupracovat s Českým rozhlasem, kde natáčel i v cizích jazycích.

V roce 2000 měl Karel Dobrý nehodu, při které ztratil malíček na pravé ruce.

Charismatický Dobrý má tři děti

Jednu z klíčových postav Karel Dobrý ztvárnil v dramatu Lidi krve (2021), ve fantasy pohádce Zakletá jeskyně (2022) či ve sci-fi Bod obnovy (2023).

O KARLU DOBRÉM ČTĚTE ZDE>>

Karla Dobrého vychovali prarodiče. Vyrůstal v Praze a ve Štětí; čtyři roky strávil v Sýrii. Ve čtrnácti letech byl přihlášen do komparsního rejstříku České televize. Jeden semestr pobyl na Vysoké škole ekonomické. Později studoval herectví na DAMU, již také nedokončil. 

Herec Karel Dobrý má tři děti: dceru Johanu ze vztahu s Evou Turnovou a syny Cyrila a Diviše s výtvarnicí Terezou Hrzánovou, sestrou herečky Barbory Hrzánové, jejichž otcem byl tragicky zesnulý herec Jiří Hrzán.

 

Další Herci

zobrazit profil Miroslav Hruška
Miroslav Hruška
zobrazit profil Kamila Janovičová
Kamila Janovičová
zobrazit profil Sabina Králová
Sabina Králová
zobrazit profil Tomáš Holý
Tomáš Holý
zobrazit profil Ivan Řezáč
Ivan Řezáč
zobrazit profil Eva Josefíková
Eva Josefíková
zobrazit profil Clara McGregor
Clara McGregor