David Prachař

Datum narození: 15. 1. 1959
Místo narození: Praha
Profese: herec, dabér, režisér

Související celebrity

Životopis

David Prachař, jehož umělecké kořeny prorůstají až o několik desetiletí nazpět (otec byl herec a matka loutkoherečka), je držitelem cen za své výkony na divadelních scénách. Je též vyhledávanou tváří tvůrců seriálů i filmů.

Své umění předvedl David Prachař na prknech několika divadel. Obdržel za něj i několikero ocenění. Od mládí hrál na housle, kytaru a saxofon. Po pražské DAMU přijal angažmá v Divadle S. K. Neumanna.

DAVID PRACHAŘ REŽISÉREM

David Prachař má Radoka i Thálii

Několik rolí David Prachař ztvárnil také v Divadle E. F. Buriana nebo v Činoherním klubu. V Divadle Komedie působil až do jeho zániku. Předvedl se ve hrách Tři sestry, Král Lear nebo Okno do hlavy. V pražském Národním divadle debutoval Cyranem z Bergeracu. Jeho režíjním debutem byla hra Opona nahoru!.

Za jedinečné výkony v dramatech Hamlet a Tragická historie o doktoru Faustovi obdržel David Prachař divadelní Cenu Alfréda Radoka. Za mimořádný mužský herecký výkon v inscenaci Novocento získal v roce 2007 Cenu Thálie.

Jak moc je asi Prachař citlivý?

Jeho tvář se objevuje i ve filmu a na televizních obrazovkách. Zahrál si např. v seriálech Pojišťovna štěstí, Ordinace v růžové zahradě, Doktoři z Počátků, Ať žijí rytíři! či Slunečná. Za počeštění hlavního hrdiny italské komedie Život je krásný si David Prachař vysloužil dabérskou Cenu Františka Filipovského.

V roce 2023 se David Prachař rozhodl předvést ve StarDance České televize, která mu za partnerku vybrala Zuzanu Dvořákovou Šťastnou. Vypadli jako první.

Hlavní roli si David Prachař zahrál v celocečerním debutu reřiséra a scenáristy Tomáše Kleina Citlivý člověk (2023), natočeném podle předlohy Jáchyma Topola. Za ni byl nominován na Cenu české filmové kritiky v kategorii Nejlepší herec. Za svůj výkon měl našlápnuto i na Českého lva.

Batulkovou Prachař vyměnil za Rybovou

O DAVIDU PRACHAŘOVI ČTĚTE ZDE>>

Dvacet let žil David Prachař s herečkou Danou Batulkovou. Má s ní syna Jakuba Prachaře, oblíbeného herce, zpěváka a moderátora, a dceru Marianu. Manželství páru ale nevyšlo. David Prachař se zamiloval do kolegyně Lindy Rybové. Vychovávají spolu dcery Rozárii a Josefínu a syna Františka.

 

Další Herci

zobrazit profil Vladimír Marek
Vladimír Marek
zobrazit profil Aleš Háma
Aleš Háma
zobrazit profil Pavla  Beretová
Pavla Beretová
zobrazit profil Ivan Řezáč
Ivan Řezáč
zobrazit profil Angus Sampson
Angus Sampson
zobrazit profil Julianne Moore
Julianne Moore
zobrazit profil Zuzana Geislerová
Zuzana Geislerová