Petr Pelzer

Petr Pelzer

Datum narození: 1. 5. 1941
Místo narození: Brno
Profese: herec
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Herec Petr Pelzer, dlouholetý člen Činohry Národního divadla, našel výrazné uplatnění v rozhlase i v dabingu. Diváci jej znají zejména z filmů Helimadeo či Učitel tance.

Na filmovém plátně se Petr Pelzer poprvé objevil roku 1968 v komedii Objížďka a v přepisu knihy Milana Kundery Žert, kde stěžejní role ztvárnili Josef Somr, Jana Dítětová, Luděk Munzar a Jaroslava Obermaierová. Poté léta dostával menší role, a to jak v televizi (v inscenacích i seriálech), tak ve filmu. Příležitosti zpodobnit vetší postavy přišly až po roce 1989. Kromě vedlejší role ve filmu Svatba upírů (1993) jmenujme velkou úlohy ve filmech Jaromila Jireše Helimadeo (1993) a Učitel tance (1994) s Martinem Dejdarem v hlavní úloze. V televizi se podobně důležitého obsazení dočkal v pohádce Královský slib (2001). Zahrál si v několika epizodách krimi seriálu Policie Modrava (2014) se Soňou Norisovou, Filipem Tomsou a Jaroslavem Satoranským, kteří zpodobnili úlohy vyšetřovatelů. Hlas Petra Pelzere zní v četných rozhlasových inscenacích a propůjčil jej také k dabingu.

Po studiích herectví na JAMU v Brně se prvním působištěm Petra Pelzera stalo Divadlo Maringotka v Praze. Hostoval v Divadle Na zábradlí (ve Hře na Zuzanku). Posléze byl členem olomouckého Divadla O. Stibora (Mercucio v Romeovi a Julii, Martin Kabát v Hrátkách s čertem, Karel IV. v Noci na Karlštejně), dále působil v Divadle Petra Bezruče v Ostravě a ve Státním divadle. V polovině 80.let definitivně přesídlil do Prahy – nejdříve do Městských divadel pražských, kde si zahrál mimo jiné Hardiga v Přeletu nad hnízdem kukačky, Otce v Obchodníkovi s deštěm, Tommyho ve Skleněném zvěřinci.

Roku 1994 se Petr Pelzer stal členem Činohry Národního divadla, kde ztvárnil desítky postav. Jmenujme např. Pana Neděle v Donu Juanovi, Potkana v Čaji u pana senátora, Vincentia ve Zkrocení zlé ženy, Nestora v Troilovi a Kressidě, Stojmíra v Radúzovi a Mahuleně, Vítka ve Věci Makropulos, Kavárníka v Nosorožci, Pavla Koženého v Našich furiantech, Doktora Lombardiho v Sluhovi dvou pánů a Nalejváčka ve Strakonickém dudákovi.

Petr Pelzer zemřel ve věku 76 let v noci ze 4. na 5. července 2017.

 

Další Herci

zobrazit profil Olga Blechová Matušková
Olga Blechová Matušková
zobrazit profil Michael Zegen
Michael Zegen
zobrazit profil Vladimír Kratina
Vladimír Kratina
zobrazit profil Réka  Derzsi
Réka Derzsi
zobrazit profil Malgorzata Pikus
Malgorzata Pikus
zobrazit profil Liam  Neeson
Liam Neeson
zobrazit profil Josef Trojan
Josef Trojan
zobrazit profil Miriam Kantorková
Miriam Kantorková