Jiří Štěpnička

Datum narození: 16. 4. 1947
Místo narození: Londýn, Anglie
Profese: herec, dabér
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Jiří Štěpnička obdržel Cenu Thálie za výkon ve hře Blackbird a Cenu Františka Filipovského za mistrovskou práci v dabingu.

Po absolvování oboru herectví na DAMU (1969) Jiří Štěpnička, vlastním jménem Jiří Jan Jaroslav Martin Otto Samec, působil v Klicperově divadle v Hradci Králové, odkud přešel do Státního divadla v Brně. Zahrál si zde Topůrka ve Zbojnících a žandárech, Romea v Romeovi a Julii či Víta v Kutnohorských havířích.

JIŘÍ ŠTĚPNIČKA - SYN SE POKUSIL O SEBEVRAŽDU

Jiří Štěpnička exceloval v ND

Členem Činohry Národního divadla v Praze, v níž ztvárnil stovku postav, se Jiří Štěpnička stal roku 1975. Jmenujme např. Petruccio (Zkrocení zlé ženy), Zajíček (Lucerna), Muhamed Ben Milut (Středem země do Afriky), Albert (Farma), Mark (Kennedyho děti), Cliff Lewis (Ohlédni se v hněvu), Martin Kabát (Hrátky s čertem), Fortinbras (Hamlet), Vávra (Maryša), Lazar (Markéta Lazarová), Lord Hastings (Richardovi III.), Janáček (Listy důvěrné), Radovid (Radúz a Mahulena), Oronto (Pán z Prasečkova), Filip Dubský (Naši furianti).

V roce 2010 Jiří Štěpnička obdržel Cenu Thálie za roli Raymonda v inscenaci Blackbird.

Štěpnička sklidil kritiku za Gottwalda

Od počátku své herecké kariéry Jiří Štěpnička spolupracoval s filmem, televizí, rozhlasem a dabingem. Před kamerou debutoval v dramatu Tažní ptáci (1961), poté po několika vedlejších rolích dostal jednu z hlavních, a to v komedii Kočky neberem (1966).

Pro televizi Jiří Štěpnička poprvé natáčel drama Dlouhé dopoledne (1969) s Jaroslavem Moučkou v hlavní roli. Zahrál si v televizních inscenacích (mj. Nultý kilometr, Dlouhý čas naděje, Zkouška kvality, Když chcípne pes), pohádkách (Kamenný kvítek, Hastrmanská povídačka, Modrý kosatec, Nevěsta s velkýma nohama, Tři životy či Svatojánský věneček), v seriálech normalizačních (Můž na radnici, Inženýrská odysea, Gottwald, v němž ztvárnil hlavní roli, za niž sklidil kritiku, podobně jako Vladimír Brabec za majora Zemana) a také těch porevolučních (Náves, Bazén, Ordinace v růžové zahradě, Vyprávěj, Atentát nebo Modrý kód).

Jiří Štěpnička zářil v dabingu

Z filmů, v nichž mohli diváci Jiřího Štěpničku vidět, jmenujme např. komedii Dušana Kleina Jak básníci přicházejí o iluzePavlem Křížem, Oběti a vraziKarlem Rodenem a Ivanou Chýlkovou v hlavních rolích či drama Davida Ondříčka Ve stínu, kde společně s Ivanem Trojanem a Soňou Norisovou ztvárnil jednu z ústředních postav.

Jiří Štěpnička se stal uznávaným a vyhledávaným dabérem. Jeho hlasem promlouvají hvězdy jako Harrison FordMichael Douglas, Steven Seagal nebo Gérard Depardieu. Roku 2002 dostal Cenu Františka Filipovského za mužský herecký výkon v dabingu, a to ve filmu Po čem ženy touží, kde propůjčil hlas Melu Gibsonovi.

O JIŘÍM ŠTĚPNIČKOVI ČTĚTE ZDE>>

Jiří Štěpnička pochází z umělecké rodiny. Matka Jiřina Štěpničková byla známá herečka a otec Jan Samec profesor kreslení.

Herec Jiří Štěpnička má syna Jakuba, který vystudoval medicínu.

 

 

Články o celebritě

Závěrečný díl seriálu OKTOPUS překvapí: Infarkt před kamerou! Závěrečný díl seriálu OKTOPUS překvapí: Infarkt před kamerou! Mrzutý plukovník ve výslužbě má klíčové informace k dávnému případu, který kapitán Dítě s kapitánkou... číst článek
Jiří Štěpnička (76): Dosud bojuje s následky úrazu obličeje! Jiří Štěpnička (76): Dosud bojuje s následky úrazu obličeje! I po devíti měsících vídá v zrcadle stopy po děsivém zranění obličeje. Jiří Štěpnička (76) spadl v p... číst článek
Štěpnička 9 měsíců po pádu: Následky úrazu obličeje  nezmizí Štěpnička 9 měsíců po pádu: Následky úrazu obličeje nezmizí I po devíti měsících vídá v zrcadle stopy po děsivém zranění obličeje. Jiří Štěpnička (76) spadl v p... číst článek

Další Herci

zobrazit profil Jana Janěková ml.
Jana Janěková ml.
zobrazit profil Klaudia Dudová
Klaudia Dudová
zobrazit profil Michal Dlouhý
Michal Dlouhý
zobrazit profil Ismael Cruz Córdova
Ismael Cruz Córdova
zobrazit profil Zora Jandová
Zora Jandová
zobrazit profil Lenka Krobotová
Lenka Krobotová
zobrazit profil Miroslav Moravec
Miroslav Moravec
zobrazit profil Eliška Jansová
Eliška Jansová