Zuzana Kronerová

Datum narození: 17. 4. 1952
Místo narození: Martin, Slovensko
Profese: herečka, zpěvačka
Znamení: Beran

Související celebrity

Životopis

Zuzana Kronerová se jako jedna z mála slovenských hereček stala držitelkou Českých lvů. Dostala je za role v tragikomediích Divoké včely a Bába z ledu.

Pochází z mimořádně talentovaného rodu Kronerovců. Zuzana Kronerová je dcerou herce Jozefa Kronera a sestřenicí oblíbeného Jána Kronera. Vyrůstala jako jedináček. Rodičům se dlouho nedařilo počít další dítě. Až v dospělosti se dozvěděla o svém nevlastním bratrovi Martinovi, který vzešel z otcova románku s televizní produkční.

ZUZANA KRONEROVÁ A BÁBA Z LEDU

Kronerová herectví studovat nechtěla

Původně Zuzana Kronerová chtěla studovat jazyky a dramaturgii, na herectví se hlásila spíše ze špásu a ono to vyšlo.

Na bratislavskou VŠMU se  Zuzana Kronerová po letech vrátila jako oblíbená pedagožka. Známý otec jí do výběru povolání nikdy nemluvil, nechal ji létat na vlastních křídlech.

Jaké měla Zuzana Kronerová idoly?

Během herecké kariéry ztvárnila množství divadelních a filmových postav. Prosadila se i mezi českými režiséry. V roce 2001 se Zuzana Kronerová stala držitelkou Českého lva za vedlejší herecký výkon ve filmu Divoké včely. Za ztvárnění ústření postavy si sošku krále zvířat odnesla roku 2018 za svůj výkon ve snímku Bohdana Slámy Bába z ledu

Zuzana Kronerová velmi ráda vzpomíná na spolupráci s Milanem LasicouJúliem Satinským, kteří byli jejími idoly a s otcem je nazývali filozofičtí klauni.

Zuzana Kronerové se věnuje i zpěvu

Vdaná matka dvou dětí (Terezy a Adama) Zuzana Kronerová se po roce 2000 objevila ve snímcích Pupendo režiséra Jana Hřebejka, Václav Jiřího Vejdělka, Cinka Panna Dušana Rapoše, TMA Juraje Herze, Hodinu nevíš ... Dana Svátka, Přežít svůj život Jana Švankmajera, Mamas & Papas od Alice Nellis, Milování Christopha Honoré, Perfect Days opět z dílny Alice Nellis nebo Muž se zaječíma ušima Martina Šulíka.

Zuzana Kronerová filmy točila hlavně v České republice. Na rodném Slovensku se soustředila především na divadlo. Věnuje se i zpěvu, má ráda šanson, se kterým začínala už na vysoké škole, a také jazz. Již několik let je patronkou Filmového festivalu jinakosti (FFi), který "řeší" snímký s neheterosexuální tématikou.

O ZUZANĚ KRONEROVÉ ČTĚTE ZDE>>

Život Zuzany Kronerové neprovázely žádné skandály ani aféry. Se svým manželem Milanem žije ve spořádaném svazku. „Nerada bych rozdávala rady, mám pouze svůj životní pocit, o který se sama opírám. Život je krátký, proto dělám pouze věci, které mají smysl. Baví a naplňuje mě herectví a těší mě, když můžu pomoci těm, co to potřebují. Byť jen tím, že moje tvář je známá,“ uvedla herečka.

 

Další Herci

zobrazit profil Pavel Nový
Pavel Nový
zobrazit profil Vladimír Ráž
Vladimír Ráž
zobrazit profil Natálie Halouzková
Natálie Halouzková
zobrazit profil Tomáš Töpfer
Tomáš Töpfer
zobrazit profil Sarah Jessica  Parker
Sarah Jessica Parker