Jozef Kroner

Jozef Kroner

Datum narození: 20. 3. 1924
Datum úmrtí: 12. 3. 1998
Místo narození: Staškov, Slovensko
Profese: herec
Znamení: Ryby

Související celebrity

Životopis

Jozef Kroner je jediným slovenským hercem, který byl oceněn Oscarem. Vášnivý rybář a miláček publika zemřel tak trochu zapomenut.

Na jaře roku 1924 se v kysucké vesnici Staškov v rodině železničáře Ľudovíta Kronera po šesti dívkách konečně narodil chlapec. Dali mu jméno Jozef. Po něm se narodilo ještě  pět dalších dětí. Je známá historka o jeho náladovém otci. Vždy, když se tatínek napil, což se stávalo poměrně často,  postavil si všech dvanáct dětí do řady, přehnul  je přes koleno a zmlátil řemenem. Pak ale svého činu litoval a chtěl si děti udobřit, tak jim navařil plný kotel guláše. Seděli při něm a on jim vyprávěl všelijaké pohádky a napínavé příběhy. Proto Jozef Kroner říkával, že se na výprask od otce vždy těšil, protože věděl, že po něm bude následovat guláš a vyprávění.

Jozef Kroner začínal jako dělník v Trenčíně, později jako vedoucí dílny v Považské Bystrici. Vedle práce se věnoval ochotnickému divadlu. A když vezmeme na zřetel fakt, že Jozef Kroner zůstal po celý život jakýmsi chlapcem  z hor, zní to trošku neuvěřitelně, že tahle divadelní, filmová a televizní legenda a jediný slovenský herec, který si kdy střihl hlavní postavu ve snímku oceněné prestižním americkým Oscarem (Kroner se zaskvěl jako kontroverzní Tonda Brtko ve filmu Elmara Klose a Jána Kádára Obchod na korze), herectví nikdy akademicky nestudoval.  Na premiéře Obchodu na korze v New Yorku přednesl i děkovnou řeč v angličtině, ačkoliv anglicky vůbec neuměl. Bez diplomu z jakékoli konzervatoře či akademie múzických umění působil Jozef Kroner téměř třicet let ve Slovenském národním divadle v Bratislavě. Hrál ve stovce divadelních představeních a v sto padesáti filmech.

V roce 1984 odešel do důchodu. Ne však úplně dobrovolně. Jeho odchod doprovázel malý skandál. Poté, co dva roky nedostal v divadle žádnou roli, překvapil vedení výpovědí a svérázným průvodním dopisem , ve kterém stálo: „Při vší skromnosti dovolím si tvrdit, že by se pro mě, herce na vrcholu tvůrčích sil a plného chuti pracovat, našla přiměřená role. Doufal jsem však marně.“ Slovenské národní divadlo tak přišlo o jednu ze svých největších hvězd. Slovenská kultura se k němu zachovala macešsky a Jozef Kroner se právem cítil ukřivděn.

S manželkou, také herečkou Terezou Hurbanovou měl dceru Zuzanu Kronerovou  a z románku s televizní produkční nemanželského syna Martina Lisého, kterého ale nikdy neuznal za svého.

Jozef Kroner zemřel týden před svými sedmdesátými čtvrtými narozeninami. Zuzana Kronerová později vzpomínala na jeho poslední minuty: „Když jsem tak u něj seděla a držela ho za ruku, horečka mu stoupala, takže začal už trošičku blouznit. Pamatuji se na jednu z jeho posledních vět. Bylo to něco neuvěřitelného. Říkal: Musím jít, musím jít, velký režisér mě volá...“

Jozef Kroner byl držitelem zvláštního uznání z filmového festivalu v Cannes, Stříbrné sirény ze Sorrenta a získal i nejvyšší bulharské státní vyznamenání.  Američtí kritici ho rádi přirovnávali k Chaplinovi, pro jeho schopnost srozumitelně mluvit o tragikomickém osudu obyčejného člověka. Dostal také mnoho lákavých nabídek ze zahraničí, ale vláda ho pustit z republiky  nechtěla a on zas nechtěl emigrovat. Tvrdil, že i  Jiří Voskovec má v emigraci těžký život. O jeho životě a tvorbě natočil režisér Fero Fenič televizní film Tratě Jozefa Kronera (1987). Na základě hlasování slovenských filmových novinářů v Anketě 2000 se Jozef Kroner stal slovenským hercem 20. století.

Mezi jeho záliby patřily rybolov a houbaření, o nichž napsal i několik knih. „Voda a ryby, to je pro mě úplný zázrak. První nahození lanka, to je jako první potažení z cigarety a první šluk,“ říkaval.

 

Další Herci

zobrazit profil Blake Lively
Blake Lively
zobrazit profil Javier Bardem
Javier Bardem
zobrazit profil Lukáš Duy Anh Tran
Lukáš Duy Anh Tran
zobrazit profil Vladimír Polívka
Vladimír Polívka
zobrazit profil Julianne Moore
Julianne Moore
zobrazit profil Zdeněk Podhůrský
Zdeněk Podhůrský
zobrazit profil Dorota Nvotová
Dorota Nvotová
zobrazit profil Robert Downey, Jr.
Robert Downey, Jr.