Dalibor Buš

Dalibor Buš

Datum narození: 14. 12. 1989
Místo narození: Hranice
Profese: herec
Znamení: Střelec

Související celebrity

Životopis

Dalibor Buš v roce 2022 obdržel Cenu Thálie pro mladé umělce do 33 let, a to za své výkony v brněnském divadle Husa na provázku.

Na gymnáziu v Přerově Dalibor Buš se spolužáky hrál v divadle Dostavník a v loutkovém divadle Přerovský kašpárek. Již při studiu JAMU začal účinkovat i v Národním divadle Brno či v BuranTeatr.

Buš občas režíruje a zpívá

Posléze Dalibor Buš dostal angažmá v brněnském Divadle Husa na provázku. Zahrál si i v pražském Národním divadle. Stal se vysokoškolským pedagogem a zdravotním klaunem. Uspěl jako zdatný improvizátor a iniciátor oblíbeného provázkovského formátu Zkušebna.

Občas také Dalibor Buš režíruje a zpívá, např. jako sólista Baladu pro banditu s Jihočeskou filharmonií.

Dalibor Buš před televizní kamerou

Přestože preferuje divadlo, Dalibor Buš nepohrdl stanout i před televizní kamerou. Zahrál si v pohádce režiséra Karla Janáka Princezna a půl království (2019).

Hlavní roli Dalibor Buš ztvárnil v komediálním seriálu Hraj něco! (2021). Předtím jej milovnici české seriálové tvorby mohli vidět mj. v Labyrintu režiséra Jiřího Stracha.

Buš v Jařabově Hadím plynu

K ztvárnění jedné z ústředních postav si Dalibora Buše pozval i režisér a scenárista David Jařab, který si jej vybral do svého dramatu Hadí plyn.

V roce 2022 Dalibor Buš obdržel Cenu Thálie pro mladého umělce do 33 let. Dostal ji za své výkony na oblíbené brněnské scéně Husa na Provázku.

 

Další Herci

zobrazit profil Lubomír Lipský
Lubomír Lipský
zobrazit profil Olivia Colman
Olivia Colman
zobrazit profil Libor Stach
Libor Stach
zobrazit profil Martin Huba
Martin Huba
zobrazit profil Oldřich Vízner
Oldřich Vízner
zobrazit profil Charlotte Ella Gottová
Charlotte Ella Gottová
zobrazit profil Barbora Petrová
Barbora Petrová
zobrazit profil Timothy Olyphant
Timothy Olyphant