Rosario Dawson

Datum narození: 9. 5. 1979
Místo narození: New York, USA
Výška: 170 cm
Profese: herečka, producentka
Znamení: Býk

Související celebrity

Životopis

Rosario Dawson za svůj výkon ve filmu Sedmilhářky získala v roce 2009 NAACP Image Awards. Stala se hvězdou seriálu Disney+ Ahsoka,

Jako malá se Rosario Dawson chtěla stát bioložkou. Na filmovém plátnu debutovala v krimi dramatu Kids z roku 1995. Stala se hlasem Barbary Gordon/Batgirl ve filmu The Lego Batman Movie a namluvila Wonder Woman v několika animovaných filmech společnosti DC.

Za svůj výkon ve filmu Sedmilhářky Rosario Dawson získala v roce 2009 cenu za nejlepší herečku ve filmu na NAACP Image Awards. Zahrála si také ve filmu Zombieland: Double Tap.

Na televizní obrazovce Rosario Dawson ztvárnila Allegru Dillovou v seriálu Briarpatch, Almu Ortego v seriálu HBO Max DMZ, Jane Ramos v seriálu Jane the Virgin a Claire Templ v netflixovských adaptacích marvelovských komiksových seriálů Daredevil, Luke Cage, Iron Fist, Jessica Jones a The Defenders.

V roce 2018 byla Rosario Dawson spolumoderátorkou, redaktorkou a producentkou pořadu The Assembly pro televizi Free Speech na téma nenávisti, protestu a budoucnosti, v němž vystupovali vědci, aktivisté a umělci.

Za svůj výkon v seriál Dopesick od Hulu, Rosario Dawson dosáhla uznání kritiky, 14 nominací na cenu Emmy a dvě z nich získala. Zahrála si Becky Scott v fanouškovsky oblíbené komedii Clerks III (2022).

Podílela se na produkci a spolupracovala na scénáři seriálu Normal Ain't Normal. Rosario Dawson se stala hvězdou seriálu Disney+ Ahsoka, v němž ztvárnila bývalou rytířku Jedi Ahsoka Tano, která zjišťuje, že zranitelné galaxii hrozí nové nebezpečí. Seriál měl premiéru v srpnu 2023.

Kromě herectví Rosario Dawson produkovala několik projektů, jako jsou Descent, This Is Not a War Film a The Need to Grow, který upozorňuje na inovátory uzdravující naše nefunkční potravinové systémy a potřebu regenerace půdy pro zachycení uhlíku a zvrácení klimatických změn.

Je aktivistka, která svůj čas věnuje řadě vlivných organizací, zejména Voto Latino, kterou Rosario Dawson spoluzaložila v roce 2004 s cílem pomoci latinskoamerickým mileniálům, aby mohli volit a ovlivňovat změny ve vládě.

Stala se aktivní členkou správní rady organizací V-Day, The Lower East Side Girls Club, Operation USA a Environmental Media Association. Za svůj cenný přínos komunitě byla Rosario Dawson také vyznamenána prezidentskou cenou za dobrovolnickou činnost.

Rosario Dawson v roce 2014 adoptovala dvanáctiletou dívenku. V březnu 2019 potvrdila, že chodí s americkým politikem Corym Bookerem.

 

Další Herci

zobrazit profil Martin Zbrožek
Martin Zbrožek
zobrazit profil Jan Šťastný
Jan Šťastný
zobrazit profil Jiří Pecha
Jiří Pecha
zobrazit profil Elizabeth Lail
Elizabeth Lail
zobrazit profil Matěj  Hádek
Matěj Hádek
zobrazit profil Stephen Fry
Stephen Fry
zobrazit profil Keira  Knightley
Keira Knightley
zobrazit profil Rachel Brosnahan
Rachel Brosnahan