Maria Procházková

Maria Procházková

Datum narození: 24. 1. 1975
Místo narození: Praha
Profese: režisérka, scenáristka, animátorka
Znamení: Vodnář

Související celebrity

Životopis

Režisérka a scenáristka Maria Procházková po řadě úspěšných krátkých filmů debutovala celovečerní hranou tragikomedií Žralok v hlavě.

Maria Procházková pochází z umělecké rodiny. Její dědeček, spisovatel Jan Procházka, byl autorem mj. scénáře podle vlastní knihy k trezorovému filmu Ucho (1970), který režíroval Karel Kachyňa. Její matkou je spisovatelka a dramatička Lenka Procházková.

Vystudovala animovaný film na FAMU. Maria Procházková bodovala již svým bakalářským filmem Stopáž. Oceněny byly i její další krátkometrážní snímky, např. film Piktogramy získal v roce 2001 Kristiána - cenu českých filmových a televizních kritiků za nejpozoruhodnější animovaný film roku.

Na filmovém plátně Maria Procházková debutovala celovečerní hranou tragikomedií Žralok v hlavě (2005) s Oldřichem Kaiserem v hlavní roli. Podle svého scénáře natočila rodinný snímek Kdopak by se vlka bál (2008), a to na motivy pohádky O Červené Karkulce.

Coby scenáristka se Maria Procházková podílela na seriálu Kriminálka Anděl. Na svém kontě má také třídílnou animovanou sérii Když se řekne naše země, připravovanou ke 100. výročí vzniku samostatného Československa, která hravou formou seznamuje děti s našimi státními symboly.

 

Další Filmaři

zobrazit profil Matěj Chlupáček
Matěj Chlupáček
zobrazit profil Jiří Soukup
Jiří Soukup
zobrazit profil Jaroslav Kučera
Jaroslav Kučera
zobrazit profil Ivan Passer
Ivan Passer
zobrazit profil Jan Moravec
Jan Moravec
zobrazit profil Aleš Matějka
Aleš Matějka